Scones (glutenvrij)

De Engelsen eten ze graag bij de thee: scones. Een lekkernij die tussen cake en brood in zit. Er hoort (plantaardige) boter of geklopte room, en jam bij. En scones maak je makkelijk zelf.
Bij het maken van scones van tarwebloem is het belangrijk dat het deeg niet teveel gekneed wordt, om de gluten niet te activeren; anders worden de scones taai. Wat is er dan logischer dan glutenvrij meel te gebruiken! Gebruik een combinatie van verschillende, glutenvrije meelsoorten. Denk ook eens aan amandelmeel, kikkererwten- of kastanjemeel. Je kunt ook een kant-en-klare glutenvrije bakmix uit de winkel gebruiken.

Scones (glutenvrij)

Ingrediënten

Voor ca. 16 scones:

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 ⁰C. Bekleed het bakblik met bakpapier.

Was de rozijnen of hak de abrikozen klein en laat ze 15 minuten wellen in warm water.

Zeef in een grote kom de meelsoorten, bakpoeder, zout en suiker. Roer dooreen. Voeg de koude margarine toe in kleine blokjes en wrijf deze met je vingers door het meel. Werk niet te lang door, omdat de margarine koud moet blijven.

Voeg nu de helft van de sojamelk toe en verdeel deze met een spatel door het deeg. Voeg dan de uitgelekte rozijnen toe en nog wat melk. Spatel dit weer dooreen. Je moet een zacht, enigszins plakkerig deeg krijgen - misschien heb je niet alle melk nodig.

Bestuif je werkblad met bloem en leg het deeg er op. Rol het uit en probeer er een rechthoek van te maken van 3 à 4 cm. dik. Nu kun je met een ronde, scherpe steker hier rondjes uit steken, maar je kunt ook de deegplak in vierkantjes snijden met een (pizza)mes. Leg de rondjes of vierkantjes op de bakplaat en vorm van eventuele resten deeg nog wat scones.

Bestrijk de scones met wat sojamelk.

Bak de scones 15 minuten, of tot de bovenkant lichtbruin is.

Ze zijn op hun lekkerst als ze nog wat warm zijn. Smeren en smullen maar!

 

Tip: je kunt de sojamelk vervangen door andere plantaardige melk, maar alleen sojamelk geeft een bruine glans, door zijn hoog eiwitgehalte.