Salade van witlof en peer met saus van ‘Chinese kaas’

Als je van stinkkaas houdt (of hield, toen je nog kaas at…) dan wil je zeker eens gefermenteerde tofu (of te vinden als 'fermented beancurd') proberen. Dit wordt in potjes verkocht in goed gesorteerde Aziatische supermarkten. Op het dekseltje staat ‘Chinese cheese’ en daar doet het inderdaad aan denken. Het is zeer sterk van geur en smaak en je kunt het dan ook bijna niet puur eten… maar als smaakmaker is het geweldig!
Maak om te beginnen eens een saus ermee. Een paar blokjes van deze gefermenteerde tofu, vermengd met wat romige ingrediënten, maakt een heerlijke dipsaus voor maischips en groenten, of slasaus voor deze salade met witlof en peer.
(N.B. In de biologische winkel wordt ook een gefermenteerde tofu verkocht: Feto van het merk Taifun. Deze is niet te vergelijken met de 'fermented beancurd' uit de Aziatische supermarkt: mild van smaak en wel degelijk puur te eten, heerlijk is-ie. Ook een aanrader om je ‘gewone’ tofu eens mee te vervangen. Maar gebruik voor dit recept de sterke uit de Aziatische supermarkt.)

Salade van witlof en peer met saus van ‘Chinese kaas’

Ingrediënten

Voor de saus:

Voor de salade:

Bereiding

Meng alle ingrediënten voor de saus, behalve de spirulina, in een kom en prak/meng met een vork tot alles goed gemengd is. Zout toevoegen zal niet nodig zijn, omdat de gefermenteerde tofu al heel zout is. Als je spirulinapoeder in huis hebt, kun je daarvan wat strooien over de saus en dan heel even erdoor ‘swirlen’. Zo gaat het er een beetje uit zien alsof het om blauwschimmelkaas gaat!

Was de witlof en snijd fijn. Schil de peren, ontdoe van klokhuis en snijd in schijfjes. Leg deze op de witlof. Verdeel dan de saus er overheen en strooi er tenslotte de walnoten over.

Tip: Deze saus is ook lekker over macaroni en gestoomde groente. Een aangebroken potje gefermenteerde tofu blijft in de koelkast enkele weken goed, dus experimenteer er eens verder mee!