Rode bieten risotto
Voor Valentijnsdag hebben we een speciaal recept voor jullie, deze rode risotto! Maak indruk op jouw Valentijn of geniet er heerlijk van in je eentje!
Ingrediënten
Bieten:
- 3 rode ongekookte bieten
- 2 teentjes knoflook
- 3 el olijfolie
- 2 tl tijm
- peper en zout
Risotto:
- 150 gr risotto rijst
- 300 ml groentebouillon
- 300 ml rode wijn of druivensap
- 100 ml plantaardige kookroom
- 200 gram witte bonen
- 2 fijngesneden sjalotten
- 1 teentje knoflook
- 100 gr gebroken walnoten
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Was de bieten, snij het kontje eraf en snij ze in vieren. Meng in een schaaltje de olijfolie met de tijm en pers de knoflook erboven uit. Giet dit langzaam over de bieten en roer het even door. Bestrooi met peper en zout naar smaak en rooster de bieten zo'n 30 minuten. Laat ze goed afkoelen en snijd ze daarna in blokjes.
Verwarm wat olie in een hapjespan. Fruit de sjalotten met de knoflook zo'n 5 minuten. Voeg de rijst toe en bak eventjes door, totdat het dreigt droog te koken. Doe dan de wijn erbij en breng dit aan de kook. Zet het vuur laag, roer af en toe door terwijl de wijn langzaam de risotto intrekt. Ondertussen hou je de bouillon warm.
Als de wijn is ingetrokken, voeg je beetje bij beetje de bouillon aan de risotto toe. Het is belangrijk om dit in kleine stapjes te doen - bijvoorbeeld per 2 eetlepels. De kwaliteit van deze rijstmaaltijd is afhankelijk van jouw geduld.
Bij het laatste beetje bouillon voeg je de bietjes toe aan de pan. Roer goed door en laat rustig de smaken intrekken. Dit duurt een minuut of 10.
Tenslotte roer je de room en bonen erdoor. Bestrooi met peper en zout naar smaak en serveer met de walnoten.
Steek een paar kaarsen aan, schenk wat rode wijn in en geniet!
Tip: Serveer in de vorm van een hartje.
Weinig tijd? Neem in plaats van ongekookte bieten een pakje gekookte bieten (in vacuümverpakking). Giet ze af, snijd in blokjes, meng met tijm en geperste knoflook, en voeg dit op het einde toe aan de risotto.
- Menugang:
- Hoofdgerecht
- Keuken:
- Italiaans
- Type:
- Rijstgerecht
- Seizoen:
- —
- Gelegenheid:
- Valentijn
- Smaak:
- Hartig
- Allergieën en diëten:
- Glutenvrij, Sojavrij, Vrij van geraffineerde suikers
- Moeilijkheidsgraad:
- Gemiddeld
- Labels:
- Supermarktvriendelijk