Pastéis de Nata (Portugese custardtaartjes)

Het recept van deze Portugese lekkernijen hebben wij gekregen van Lisa Jansen, die ook op instagram @taartenvanjansen haar heerlijke vegan baksels met de wereld deelt.

Pastéis de Nata (Portugese custardtaartjes)

Ingrediënten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200°C en zet vast een cupcake-blik voor 12 cupcakes klaar op een rooster of bakblik buiten
de oven. Meng de kokosmelk, suiker, vanille extract en kurkuma in het steelpannetje. Maak een glad papje van het maiszetmeel en de sojamelk en voeg deze daarna bij de rest van de natte ingrediënten in de pan. Breng het geheel zachtjes aan de kook en roer constant door. Zodra het geheel indikt en een custard-achtige massa wordt, voeg je het zout toe en haal je het pannetje van het vuur. Laat de custard helemaal afkoelen en roer af en toe even door, zodat er geen vel op de custard ontstaat.

Haal terwijl de custard afkoelt het bladerdeeg uit de diepvries en laat de plakjes ontdooien. Vet het bakblik in met plantaardige margarine of kokosolie en sprenkel bloem in alle 'kuipjes' van de bakvorm. Schud de bakvorm even goed zodat de bloem zich verdeelt en draai hem vervolgens om om de overtollige bloem uit de kuipjes te verwijderen.

Haal de eventuele plastic velletjes van de bladerdeeg plakjes zodra ze ontdooid zijn, bestrooi je aanrecht lichtjes met bloem en vorm van de acht plakjes één grote rechthoekige lap bladerdeeg. Zorg hierbij dat de naden van de bladerdeeg plakjes elkaar iets overlappen. Rol het geheel ietsjes uit met je deegroller, zodat de verschillende plakjes goed aan elkaar bevestigd worden. Rol deze plak vanaf de brede kant losjes op en verdeel deze rol in 12 gelijke stukjes. Vorm deze 12 stukjes tot platte rondjes, vervolgens tot kleine kuipjes en druk ze in de cupcake vorm. Zodra de hele vorm gevuld is met de bladerdeeg kuipjes, strooi je een snuf kaneel in elk kuipje bladerdeeg.

Vul de kuipjes vervolgens voor 2/3 vol (absoluut niet meer dan dit!) met de afgekoelde custard. Het kan zijn dat je een klein beetje custard overhoudt, die kun je dan alvast lekker oppeuzelen terwijl je je verheugt op je taartjes. Bak de taartjes 25 minuten op 200°C, de bovenkant mag best een beetje donker kleuren. Als het bladerdeeg er na 25 minuten nog te bleek uitziet, laat je de taartjes 5 minuten langer in de oven staan. De custard zal gedurende het bakken omhoog komen en bij het afkoelen flink inzakken. Schrik daar dus niet van. Laat de taartjes 5 minuten afkoelen in de cupcake-vorm en haal ze dan uit de vorm, eventueel met behulp van een mesje of vorkje. Laat ze vervolgens helemaal afkoelen op een rekje of een plankje. Niet vals spelen nu, want ze zijn echt véél lekkerder als ze zijn afgekoeld. Bestrooi ze met een mengsel van poedersuiker en kaneel vlak voor je ze opeet. Comer gostoso!