Krentenbollen

In krentenbollen van de bakker en supermarkt zit meestal ei en/of melk. De plantaardige versie is minstens net zo lekker. De echte liefhebber doet er een plakje vegan kaas op. Dit recept is voor 16 stuks.

Krentenbollen

Ingrediënten

Voor het brooddeeg (16 stuks):

Voor de vulling:

Voor de afwerking:

Bereiding

Voorbereiding (2 minuten + 30 minuten wachten)

Wel de rozijnen en/of krenten ongeveer een half uur in (lauw) water. Laat ze uitlekken in een zeef.

Bereiding (30 minuten + ca. 150 minuten wachten)

Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom en kneed dit tot een deegbal. Plaats de deegbal op een met bloem bestoven aanrecht. Kneed het deeg ongeveer 15 minuten. Als je een keukenmachine met deeghaken hebt, duurt het ongeveer 10 minuten. Het resultaat moet een elastisch deeg zijn.

Dep de rozijnen helemaal droog en vouw ze in het deeg. Dat kun je op de volgende manier doen: maak met je handen een rechthoek van het deeg van ongeveer 1 cm dik en strooi de rozijnen erop. Snijd het deeg door de helft en leg beide helften op elkaar met de rozijnen naar binnen. Snijd dit stapeltje opnieuw doormidden en leg ook die helften op elkaar. Herhaal dit nog een keer en kneed het deeg nog even door tot je weer een mooie bal krijgt. Als het deeg te plakkerig is, kun je wat extra bloem toevoegen.

Doe de deegbal terug in de kom en dek deze af met plasticfolie of een theedoek. Laat het deeg rijzen tot het twee keer zo groot is geworden. Dat duurt ongeveer anderhalf uur als je de verwarming op 19 graden hebt staan (zie tip).

Haal het deeg uit de kom en trek of rol er een lange ‘worst’ van met je handen. Verdeel het deeg zo in 16 gelijke stukken van ongeveer 75 gram. Je kunt ook iets meer kleine krentenbollen maken of iets minder grote. Het is belangrijk dat de bollen ongeveer even groot zijn, want dan zijn ze straks tegelijk gaar.

Bol elk stukje op. Beweeg daarvoor je handpalm langs het bolletje en druk het deeg daarbij onder het bolletje. Bekijk deze uitleg door Robèrt van Beckhoven. Zorg ervoor dat de krenten en rozijnen in het deeg blijven en pluk de paar die aan de buitenkant komen eraf. De krenten en rozijnen die aan de buitenkant zitten, zullen namelijk verbranden bij het bakken.

Leg de bollen op een bakplaat. Laat voldoende ruimte tussen de bollen. Bedek de bakplaat weer met een theedoek of met plasticfolie en laat ze rijzen tot ze weer bijna verdubbeld zijn. Dit duurt ongeveer een uur (zie tip).

Verwarm de oven voor op 220 graden en zet hem op boven- en onderwarmte.

Bak de krentenbollen 10-12 minuten. Kleine bolletjes hebben minder tijd nodig dan grote, dus houd ze goed in de gaten. Zodra ze uit de oven komen, kun je de bovenkanten bestrijken met margarine om een mooie bruine korst te vormen. Laat daarna de krentenbollen afkoelen (op een rooster).

De krentenbollen zijn enkele dagen houdbaar in een afgesloten zak of broodtrommel. Je kunt ze ook invriezen.

Tip

Om te testen of het deeg voldoende gerezen is, kun je er met een vinger op duwen. De eerste keer dat je het deeg hebt laten rijzen, moet je vingerafdruk blijven staan. Bij de tweede keer wil je dat je vingerafdruk langzaam (in ongeveer een minuut) verdwijnt. De duur van het rijzen verschilt per locatie, want het hangt af van de temperatuur in de kamer.