Jus voor over aardappels of stamppot

Deze jus smaakt lekker bij al je gekookte aardappels en stamppotten, maar ook over rijst. Ze heeft veel variatiemogelijkheid. Zo kun je steeds een andere olie gebruiken: margarine of olijfolie maken een heel verschil, om over sesamolie nog maar te zwijgen. Verder kun je voor zoutmaker marmite gebruiken. Heb je gruwelijke jeugdherinneringen aan marmite? Geef het een tweede kans. Marmite geeft een heerlijk diepe umami-smaak en maakt er een zeer smaakvolle jus van, probeer het! Maar varieer ook eens met shoyu of tamari (sojasaus) of miso, of vegan worcestersauce. Deze zoutmakers kleuren je jus meteen donkerbruin.
In plaats van water kun je ook wat kooknat gebruiken van groente of aardappels, indien je die kookt. Zo gaat waardevol kooknat, met vitamines en smaak, niet verloren.

Jus voor over aardappels of stamppot

Ingrediënten

Bereiding

Verhit in een pannetje met dikke bodem de olie. Bak hierin op zacht vuur de ui 3 minuten. Voeg dan de knoflook toe en eventueel kruiden of kappertjes, als je die gebruikt. Laat het geheel nu nog enkele minuten sudderen met het deksel op de pan.

Voeg dan water, zoutmaker en peper toe. Als je de saus wilt binden, dan ook het maïszetmeel, opgelost in wat water. Breng rustig aan de kook en laat even doorkoken tot het bindmiddel zijn werk heeft gedaan. In plaats hiervan kun je ook de jus even staafmixeren om ‘m wat dikker te maken.

Proef of er nog wat zoutmaker of andere smaak bij moet, en voeg toe wat je mist.

Dan is je jus klaar.

Let op: Wil je glutenvrij koken? Gebruik dan geen marmite, want dat bevat gluten. Ook tamari en miso zijn niet altijd glutenvrij dus check dit op de verpakking.