Jackfruit stoofpot

Deze jackfruit stoofpot is geïnspireerd op een recept van Jamie Oliver. Door de zachte smaak van de jackfruit is dit recept ideaal comfort food voor op een regenachtige dag. Geen tijd om de knoflook te poffen? Je kunt ook knoflookpoeder of knoflookpasta uit een potje gebruiken.

Ingrediënten

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Smeer de bol knoflook in met wat olijfolie en zet hem in zijn geheel in een schaal midden in de oven. In ongeveer 45-60 minuten is de knoflook gepoft en gaar. Houd wel de oven in de gaten, want de knoflook kan ook verbranden. Laat vervolgens een minuut of 10 afkoelen.

Verhit intussen de olie in een braadpan. Snipper de uien, voeg deze toe aan de olie en bak ze glazig (ca. 5-7 min). Giet de jackfruit af en laat uitlekken. Snijd de paprika in dunne reepjes en voeg deze samen met de jackfruit toe aan de braadpan. Bak een minuut of twee en voeg dan de zongedroogde tomaat, oregano, laurierbladeren en zout en peper toe. Warm dit goed op en blus dan af met de bouillon en het bier. Laat het geheel ongeveer 10 minuten sudderen totdat het bier is ingekookt.

Snijd intussen de top van de gepofte bol knoflook en pers de knoflookpasta uit de teentjes. Voeg deze samen met de appelstroop (en kokossuiker naar smaak) toe aan de stoofpot en roer even goed door. Doe het deksel op de pan, zet het vuur laag en laat nog ongeveer 30-45 minuten stoven. Controleer af en toe of de stoof niet droog komt te staan. Voeg in dat geval nog wat extra bouillon toe. Na ongeveer een half uur kan je de stukjes jackfruit uit elkaar trekken met twee vorken, het krijgt dan de structuur van draadjesvlees. Snijd ten slotte de prei in dunne ringetjes en voeg ook toe. Laat deze nog ongeveer 10 minuten zacht worden in de stoof en haal dan de pan van het vuur.

Serveer bijvoorbeeld met friet, aardappelen, rijst en/of salade.
Dit recept is afkomstig van de VeganChallenge