Indonesische sperziebonensalade

In deze salade speelt de doodgewone sperzieboon de hoofdrol. Maar door de pinda's, gebakken ui, tamarinde en kokos wordt het een ontzettend smakelijk bijgerecht. De combinatie van kokos, pinda's en specerijen doet wellicht wat denken aan de bekende Indonesische smaakmaker seroendeng. Dit is een makkelijk en snel gerecht voor een doordeweekse avond, je kunt het bijvoorbeeld serveren met rijst en een ‘vleesopvolger’.

Indonesische sperziebonensalade

Ingrediënten

Bereiding

Was de sperziebonen en snijd de uiteinden eraf. Kook of stoom de boontjes tot ze beetgaar zijn (ongeveer 6 à 8 minuten). Giet de sperziebonen goed af, en doe de warme bonen in een serveerschaal.

Snijd intussen de rode ui in dunne ringetjes.
Verhit een koekenpan op halfhoog vuur. Schenk de olijfolie in de koekenpan, en voeg het mosterdzaad toe. Zodra het mosterdzaad begint te poffen voeg je de rode uien toe. Bak de rode ui ongeveer 7 minuten totdat deze zacht en bruin van kleur is. Schep de pinda's erdoor en bak ze goudgeel. Voeg tenslotte de tamarindepasta en de specerijen toe (zout, cayennepeper, komijnpoeder, korianderpoeder en gemberpoeder). Haal de pan vervolgens van het vuur.

Schenk het mengsel van uien en pinda's over de sperziebonen. Voeg het grootste deel van de kokos toe, maar houd een klein beetje achter. Meng alles goed door elkaar, en proef de salade. Breng zonodig op smaak met peper en zout. Strooi de rest van de kokos eroverheen, en serveer direct.