Calzone met hummus

Calzone is een dubbelgevouwen pizza. Een voordeel hiervan is, dat hij langer warm blijft. Deze calzone is heerlijk hartig en pittig. De hummus is een lekkere smeuïge en eiwitrijke afwisseling voor mozzarella!
Met een salade erbij is deze pizza een complete maaltijd.
Voor de groenten kun je ‘typisch Italiaanse’ groenten gebruiken, maar ook wat je nog hebt in je koelkast. Dit is een prima restjes-recept!

Calzone met hummus

Ingrediënten

Voor het deeg:

Voor de tomatensaus:

Voor de vulling:

Bereiding

Meng de gist en de suiker met een scheutje van het water en laat even staan. Meng in een kom de bloem met het zout. Maak er een kuiltje in en doe hier het gistmengsel in, de olijfolie en de rest van het water. Meng voorzichtig steeds iets meer bloem door het water en kneed het door totdat je een soepel deeg hebt. Kneed het nog een minuut of 5 door op een met bloem bestoven aanrecht. Leg het dan in een kom, dek het af en zet ongeveer een uur op een warme plek om te rijzen.

Maak terwijl het deeg staat te rijzen de tomatensaus: roer alle ingrediënten dooreen. Zet even opzij.

Snijd ook de groenten in plakjes. Bak paddestoelen en courgetteplakken wat aan in een koekenpan met wat olie.

Bedek een bakplaat met bakpapier. Rol het deeg uit in een ovale vorm op een met meel bestoven aanrecht. Spreid de tomatensaus uit over de helft van het deeg en houd de randen vrij. Verdeel daarna de groenten, olijven en eventueel verse kruiden erover, en tenslotte de hummus door met een lepel kleine hoopjes te maken.

Vouw dan de rest van het deeg over de vulling dubbel, vouw de randen iets om en druk ze goed aan. Je kunt ook eerst het deeg in twee helften verdelen en die apart uitrollen. Je belegt de ene helft als boven beschreven, op de bakplaat en legt daarna de andere deeghelft eroverheen en vouwt de randen dicht.

Zet nu de oven aan op 180 graden - niet voorverwarmen dus. Bak de pizza in ongeveer 30 minuten goudbruin en gaar.

 

Twist


Dit gerecht bevat erg weinig (groene blad-)groente. Eet deze Calzone daarom met een verse salade met een rucola melange of spinazie en rauwe groentes. Dit geeft gelijk een frisse touch! Wil je wat minder caloriën? Halveer dan de hoeveelheid hummus en maak de pizza met 60 gram meel per persoon.