Tips over hoe je gemakkelijk vegan kunt blijven

Je bent vegan of wilt graag vegan gaan leven en dat is super! Maar hoe zorg je ervoor dat je gemakkelijk vegan kunt blijven? Zeker wanneer je nog niet lang veganist bent, is het logisch dat je soms niet goed weet hoe je vegan kunt blijven. Misschien mis je soms dat stukje kaas of zie je door de bomen het bos niet meer omdat er zo veel op je af komt. Vandaag deel ik een aantal tips met je over hoe je gemakkelijk vegan kunt blijven.

Blijf vooral positief

Wanneer je je verdiept in het veganisme, kom je er vaak al snel achter dat er ontzettend veel dierenleed bestaat. Als je je realiseert waar overal dieren in worden verwerkt, kun je daar best verdrietig van worden en je wellicht afvragen hoe jij als één persoon verschil kunt maken. Maar hey, jij kan wel degelijk verschil maken! Elk stapje telt en elke vegan keuze die je maakt, helpt!

Probeer dan ook positief te blijven en te denken aan de dingen die je wel allemaal kunt eten en het verschil dat jij maakt met je keuzes. Benader het positief en zie het als een uitdaging of nieuw avontuur met heel veel mogelijkheden. Als je iets doet waar jij je goed bij voelt dan wordt het vanzelf steeds makkelijker om vegan keuzes te maken. Jouw motivatie om vegan te leven is belangrijk, of dit nu voor de dieren, het milieu, of je gezondheid is. Zorg dat je weet waarom je het doet. Als je hier achter staat en je er goed bij voelt, is het gemakkelijker om vegan te blijven.

Varieer & ontdek

Elke dag boterhammen met hummus als lunch wordt al snel saai, net als elke dag een AVG’tje (aardappelen, vleesvervanger, groenten). Wanneer je eetpatroon eenzijdig is, wordt vegan eten voor sommige mensen al snel saai en moeilijk vol te houden. Variatie is key!

Experimenteer in de keuken, probeer nieuwe recepten en kook met verschillende kruiden en specerijen. Op internet, bijvoorbeeld op de website van de VeganChallenge, zijn ontzettend veel heerlijke vegan recepten te vinden. Ook zijn er genoeg inspirerende vegan kookboeken, YouTube-video’s en blogs te vinden.

Nieuwe producten zijn een feestje!

Probeer eens nieuwe producten die je nog niet kent, ook in de gewone supermarkt is tegenwoordig genoeg vegan lekkers te vinden! Op de website gewoonvegan vind je een grote verzameling vegan producten die je in de supermarkt kunt kopen. Wanneer je gevarieerd en lekker vegan eet, zul je al snel merken dat je dierlijke producten niet meer mist.

Ontmoet andere vegans

Wanneer je weinig mensen in je omgeving hebt die vegan eten of hiervoor openstaan, kan het soms lastig zijn om vegan blijven vol te houden. Het is fijn om te weten dat je niet alleen bent en om in contact te komen met andere vegans. Er worden genoeg vegan food festivals en potlucks georganiseerd waar je andere vegans kunt ontmoeten en nieuwe gerechten kunt ontdekken. Ook op internet kun je andere vegans vinden die je tips geven, recepten en kennis met je delen. Denk aan blogs, vlogs, forums en Facebookgroepen. Zo is er bijvoorbeeld de facebookgroep Vegan Nederland waar je lid van kunt worden. Hier worden tips gedeeld en er worden regelmatig evenementen georganiseerd. Zoek ook eens of er groepen zijn in je eigen omgeving, en zo niet, dan kun je zelf een groep starten! Grote kans dat er meer vegans in je omgeving zijn dan je denkt.

Blijf vooral realistisch

Er zijn mensen die van de ene op de andere dag “cold turkey” overstappen naar een vegan lifestyle. Ik vind dit ontzettend knap en bewonderenswaardig maar ik denk ook dat het helemaal oké is om in kleine stapjes over te stappen. Wanneer je je eerst verdiept in het veganisme ben je beter voorbereid en is het vaak gemakkelijker om vegan te blijven.

Zo is het belangrijk om te zorgen dat je al je voedingsstoffen binnen krijgt en vitamine B12 supplementen te gebruiken. En draag je bijvoorbeeld nog leren schoenen of is er wol verwerkt in je jas? Dan kun je ervoor kiezen om deze weg te geven, maar je kunt ook op zoek gaan naar diervriendelijke alternatieven als deze aan vervanging toe zijn.

Neem de tijd voor jouw zoektocht naar alternatieven

Het vinden van goede alternatieven kost vaak tijd en geld en al je producten waar dieren voor zijn gebruikt in één keer vervangen, is vaak niet haalbaar. Rome is ook niet in één dag gebouwd en kleine stapjes zijn ook oké. Kijk vooral naar wat realistisch en haalbaar is voor jou en waar jij je goed bij voelt! Dan blijft het leuk en is het gemakkelijk om vegan te blijven.

Tags:

Deze vegan catlady en creatieve knutselmuts houdt wel van een feestje. En bij feestjes horen (zelfgebakken) vegan taartjes! Het liefst reist ze in haar camper de wereld rond en kookt ze onderweg heerlijke gerechten. Meer blogs lezen…

Nicky

Blogger