Vegan instinkers!

Als je meedoet met de VeganChallenge, zul je merken dat je een heleboel producten moet laten staan. Balen, want in veel levensmiddelen zit iets van ei, melk of kaas en ook in bijvoorbeeld verzorgingsproducten zitten regelmatig dierlijke producten verstopt. Dat wordt goed opletten geblazen en etiketten lezen. Maar eerlijk is eerlijk: je weet waar je het voor doet en al het nieuwe is even wennen.

Zo kom je er bijvoorbeeld ook achter dat veel meer dingen eigenlijk vegan zijn dan dat je wellicht eerst gedacht had.

Mijn top 5 instinkers zijn:

  • Wijn

Wat is er lekkerder dan met een glaasje rode wijn op de bank? Nou, op zich niks, behalve dat wijn niet altijd vegan is. “Huh?! Maar het is toch gemaakt van druiven?”

Wijn wordt vaak geklaard met bijvoorbeeld eiwitten, caseïne, gelatine en visslijm. In het laatste proces van wijn maken, worden deze middelen aan de wijn toegevoegd. Dit omdat wijn van zichzelf troebel is, maar de verkopers het liever helder verkopen. Door deze dingen eraan toe te voegen, kan het troebele er gemakkelijk uit worden gefilterd.

Geen zorgen! Er zijn gelukkig genoeg keuzes in wijn die lekker en vegan zijn. Er zijn hele handige lijsten te vinden waarvan die van Ricksmind of Barnivore mijn voorkeur hebben. Je kan gelukkig gewoon je glaasje wijn drinken – zoek alleen van tevoren even op welke vegan zijn. Dit geldt ook vaak voor andere alcoholische dranken zoals bier en sterkere dranken, hoewel die vaker vegan zijn dan wijn. Dit zijn echt vegan instinkers.

  • Pesto

Gebruik jij vaak pesto door bijvoorbeeld een pasta of een lekkere groenteschotel? Let dan even op, want vaak is pesto niet vegan! Soms heel duidelijk zichtbaar omdat op het etiket bijvoorbeeld ricotta staat, maar soms alleen zichtbaar op de ingrediëntenlijst in de vorm van melk, kaas of bijvoorbeeld parmezaan. Balen of niet?

Gelukkig zijn er ook vegan versies in de reguliere supermarkt te vinden. Daarvoor kun je kijken op Vegan Wiki. Uiteraard kan je ook gemakkelijk zelf pesto maken. Op internet zijn heerlijke recepten te vinden.

 

  • Chips

In het weekend is het zeker tijd voor een bakje chips met een lekker drankje. Oh, is mijn favo chips wel vegan dan? Dikke kans van niet. Sommigen spreken voor zich omdat er al met grote letters iets met cheese of bacon op staat (hoewel die soms best vegan kunnen zijn), maar ook  paprika chips waar je het juist niet van verwacht, bevat bijvoorbeeld soms melkpoeder.

Dus geen chips meer? Jawel hoor, er zijn genoeg soorten chips die wel gewoon vegan zijn. Kijk bijvoorbeeld eens op Vegan Wiki. Ook de meeste borrelnoten zijn vegan. Uiteraard wel even spieken op de ingrediëntenlijst voor je iets in je winkelwagen mikt. Bij twijfel kun je ook altijd even kijken op internet, zoals bij de handige website Gewoon Vegan, waar veel vegan snacks op staan. Wist je trouwens dat Tuc tegenwoordig ook twee vegan versies heeft? De tomaat/kruiden en de zaden/bieslook.

  • Chocolade

Hmm, je kunt wel merken dat ik een lekkerbek ben. Helaas pindakaas. Ook chocolade kun je niet meer zomaar in je mond stoppen, omdat deze vaak niet vegan is. Nee, ik maak geen grapje. Chocolade bevat vaak melk(poeder). En bonbons zijn eigenlijk ook zelden vegan.

Ook hier weer een schrale troost, er zijn gelukkig ook vegan opties. Naast het feit dat er merken zijn die bijvoorbeeld witte en melkchocolade repen maken die vegan zijn zoals ichoc, zijn de pure repen ook heel vaak vegan. Ook hierbij moet je wel even opletten, omdat het niet altijd standaard geldt bij pure repen. Delicata heeft bijvoorbeeld heerlijke pure repen met nootjes of walnoot/vijg. Of wat dacht je van Lindt en Swiss of pure Tony Chocoloney.

Google is your best friend en al snel weet jij waar je moet zijn om heerlijke chocolade te kopen. Zo kan jij toch lekker je chocoladeverslaving in stand houden.

 

  • Douchegel

Zo, na al die eetbare vegan instinkers ook maar even iets anders. Lekker douchen na een lange werkdag of na kletsnat geregend te zijn in een herfststorm. Dan pak je gelijk je favoriete douchegel van de plank. Stop! Weet je wel zeker dat die vegan is?

Naast het feit dat veel merken direct of indirect meedoen aan het testen op dieren, wat natuurlijk niet vegan is, bevatten sommige verzorgingsproducten, zoals jouw douchegel, dierlijke producten zoals melk, honing of lanoline (wolvet).

Ook op het gebied van verzorgingsproducten, zoals jouw douchegel, zijn er vegan alternatieven zoals Treaclemoon, en Kruitvat heeft pure & nature lijn. Online zijn nog veel meer tips te vinden van merken en producten die vegan zijn. Kijk maar eens rond op Vegan Wiki.

Google is your friend

Kortom, het vraagt best wat kunst en vliegwerk om uit te zoeken wat nou safe is om te gebruiken en welke vegan instinkers er zijn. Maar geloof me, je wordt er vanzelf handig in.

Tags:

Zij is de grootste dierenvriend en het liefst helpt zij ze allemaal. 24 jaar vegetariër geweest, nu vegan. Een openbaring. Sabine leert, ontdekt en geniet! Meer blogs lezen…

Sabine

Blogger