Meer dan plantaardig eten: vegan cosmetica

Plantaardig eten is een belangrijk deel van veganisme, maar waar gaat het nog meer om? Aangezien vegans streven geen dieren te gebruiken, vermijden zij ook het gebruik van op dieren geteste producten en cosmetica met dierlijke ingrediënten.

Wat houden dierproeven eigenlijk in? Dierproeven worden gebruikt voor het testen van de veiligheid van vele stoffen. Deze tests worden gedaan met cosmetica, maar ook met schoonmaakmiddelen en medicijnen. Dit levert een enorme hoeveelheid onnodig lijden op van talloze konijnen, muizen en ratten, maar bijvoorbeeld ook apen, honden en katten. Vroeger was het testen op dieren de enige manier om zonder op mensen te testen een indicatie te krijgen van hoe de mens op een stof zou reageren. Tegenwoordig is de techniek al jarenlang zodanig gevorderd dat er allerhande alternatieven voor dierproeven zijn.

Voor cosmetica ziet men in de Europese Commissie gelukkig ook in dat dierproeven overbodig zijn. Sinds maart 2013 moeten alle cosmetica producten die verkocht worden binnen de EU vrij zijn van dierproeven. Betekent dit dat alle cosmetica in Nederland dierproefvrij is? Nee! Daar kun je hier meer lezen. Buiten de EU mogen deze bedrijven nog wel testen. In China zijn dierproeven zelfs verplicht voordat een product op de markt mag komen.

De vraag blijft echter, wat zit er ín het product? Verborgen in de lijst van niet uit te spreken ingrediënten staan ook vaak dierlijke ingrediënten. Een aantal van deze ingrediënten te zijn:
– Bijenwas/beewax (van bijen) 
– Carmine
(van gemalen insect, geeft rode kleur en zit daarom vaak in lippenstift)
– Castoreum (bevergeil)
– Collageen (huid van dieren)
– Glycerin (dierlijk vet)
– Keratin (van haar, hoeven en nagels van dieren)
– Lanol/lanolin/lanolate (wolvet van schapen) 
– Retinol
(uit lever of eieren: in gezichtscrème)
– Stearinezuur/Stearic acid, stearyl alcohol
(dierlijk vet)
– Zijde/silk (van zijderupsen)
Hier kun je meer lezen over vegan cosmetica.

Hoe weet je waar je op moet letten? Het makkelijkst is om cosmetica te kopen met het vegan keurmerk. Dat vind je bijvoorbeeld op sommige producten bij de biologische winkel (bijvoorbeeld van Urtekram) en bij Lush. Wist je trouwens dat Lush zich vaak inzet voor dieren? Met enige regelmaat hebben ze een actie tegen bijvoorbeeld dierproeven of het dragen van bont. Ook bij Holland & Barrett vind je diverse vegan verzorgingsproducten, zoals sommige producten van het merk Dr. Organic, Yes to en Freeman Beauty. Zitten die winkels niet bij jou in de buurt? Kijk dan eens op Vegan wiki bij schoonmaak- of verzorgingsproducten. Daar vind je een lijst van producten waarvan nagevraagd en gecheckt is of ze veganistisch zijn. Gelukkig zijn er tegenwoordig in de meeste supermarkten en andere bekende ketens ook gewoon veganistische schoonmaak- en verzorgingsproducten te koop. Op de online vegan & fair shop van Shop Like You Give a Damn kun je een up to date lijst vinden van vegan cosmetica in Nederland!