Mijn eetclub – als thuischef aan de bak!

Al ruim acht jaar lang heb ik een eetclub met vriendinnen. Drie keer per jaar eet ik heerlijk uitgebreid bij iemand anders thuis en één keer per jaar moet ik zelf aan de bak om iets speciaals op tafel te zetten! Nu ik vegan ben, probeer ik mijn gasten te verrassen met (de eenvoud van) lekker veganistisch eten. Benieuwd naar waar ik mijn inspiratie vandaan haal en wat we zoal eten? Lees dan verder.

Een eigen eetclub

De moeder van een van mijn vriendinnen had al jaren een eetclub met haar zussen. Als vriendinnen wilden wij dit ook, dus begonnen wij onze eigen eetclub! Ondanks dat we allemaal studenten waren bij de start, was het de bedoeling het gevoel te creëren alsof je uit eten was. Met een stokbroodje vooraf en een Knor-pakket kwam je er dus niet van af.

Aangepast menu

Door de jaren heen hebben we al zoveel verschillende dingen bij elkaar mogen eten; Italiaans, Portugees, Spaans, Nederlands, Marokkaans, Aziatisch. En de afgelopen jaren was een goed stuk vlees of vis toch vaak wel het hoogtepunt. Maar inmiddels is onze groep van vier, één veganist en één vegetariër rijker, dus is het menu aardig veranderd. Nu ik vegan ben, betekent dit niet alleen dat ik zelf anders kook, maar ook de andere thuischefs houden hier heel lief rekening mee.

Vegan recepten in overvloed

De eerste keer dat ik vegan ging koken voor de eetclub, voelde toch als een soort van auditie. Ik wilde graag laten zien dat je heerlijk kunt eten zonder dierlijke ingrediënten. Ik begon aan mijn zoektocht naar lekkere vegan-recepten. Dit leverde tot mijn verbazing, eerder teveel dan te weinig op. Wat de keuze voor mijn gerechten niet veel gemakkelijker maakte. Daarom besloot ik om bij het eerste etentje allerlei verschillende dingen te maken.

Hieronder een aantal inspiratie tips voor fijne recepten:

–           Pinterest- wanneer je de woorden “vegan” en “recipes” intikt kun je gegarandeerd een aantal uren scrollen. Ik zeg het maar alvast, dit maakt het kiezen niet gemakkelijker;)

–           Allerhande website of app- tegenwoordig is er zelfs de mogelijkheid om te filteren op vegan recepten.

–           Verschillende vegan blogs, zoals: Vegetus, Wateetjedanwel, Blackbirdsandcakes, en Lisagoesvegan. En de website van de VeganChallenge natuurlijk.

–           Video’s op YouTube van: Avantgardevegan, Bosh.TV en The Buddhist Chef.

Van knoflooksoep tot chocolade fudge brownies

Het was voor sommigen even wennen, maar inmiddels zijn ik en mijn vriendinnen al vele heerlijke vegan gerechten verder: Indiase linzensoep, knoflooksoep, chocolade fudge brownies, allerlei verschillende salades met gegrilde groenten en fruit, avocadosoep, zoete aardappel-dip, zelfgemaakte pasta’s, frambozen met chocoladecrumble, bietencarpaccio, Vietnamese rollen en nog andere heerlijke dingen die ik alweer vergeten ben.

Je eigen vegan eetclub starten

Ik kan het iedereen aanraden om een eigen eetclub te starten. Los van de vele goede gesprekken tijdens het eten, kan ik echt genieten van de avonden met goede wijnen en verrassende maaltijden. Het is net alsof je uit eten gaat maar dan veel intiemer.

Wanneer er niet veel mensen in je omgeving bezig zijn met veganisme, kan dat soms best eenzaam voelen. Hoe leuk is het als je dan een aantal vaste momenten in het jaar aan kan schuiven bij anderen die lekker voor je koken. En je eens in de tijd zelf aan de beurt bent om mensen te verrassen met een lekkere maaltijd.

Misschien zijn er wel vrienden/familieleden of collega’s in je omgeving die geïnteresseerd zijn in vegan eten en het leuk vinden om samen te koken en eten. Of doe een oproep in een vegan Facebook groep en leer tegelijkertijd nieuwe mensen kennen.

Tags:

Hoi! Ik ben Anne-Fleur en sinds een aantal jaren bezig met veganisme. Vegan eten en leven was zeker geen keuze van maandag op dinsdag, dus ik weet goed waar je in het begin tegenaan kunt lopen. Ik vertel je hier graag meer over. In eerste instantie ben ik veganistisch gaan leven voor dierenwelzijn. Langzamerhand heb ik ook veel ontdekt over de voordelen voor het milieu en de wereld! Mijn zoektocht naar een meer sustainable lifestyle kun je ook volgen op instagram: @plantaardigsfeertje. Hier inspireer ik je graag om meer na te denken over duurzaamheid en veganisme. Meer blogs lezen…

Anne-Fleur

Blogger