De sojaboon is ontzettend veelzijdig en levert een prachtige combinatie van eiwitten en gezonde voedingsstoffen. Helaas doen er veel fabeltjes de ronde over deze peulvrucht. Is het waar dat soja niet duurzaam is? Wat is feit en fictie over soja?
Fictie: Voor alle sojaproducten worden oerbossen gekapt, dus daarom kun je beter Nederlands vlees kopen.
Het is een feit dat sommige soja wordt verbouwd in voormalig oerbos. Dit wordt echter zelden gebruikt voor menselijke consumptie en vind je daardoor niet of nauwelijks terug in veganistische producten. In totaal wordt 70% van de wereld sojaproductie juist gebruikt als veevoer. Deze dieren worden vervolgens gebruikt voor de productie van vlees en zuivel. Dit is echter totaal niet efficiënt: voor één kilo rundvlees heb je zo’n zeven kilo plantaardig krachtvoer nodig. Je zou dus kunnen zeggen dat je indirect meer soja eet met een niet-veganistisch eetpatroon dan in een volledig plantaardig leefwijze.
Fictie: Sojaproducten en vleesvervangers zijn altijd genetisch gemanipuleerd
De massale sojaplantages in de voormalige regenwouden van Zuid-Amerika staan bekend om het gebruik van genetisch gemanipuleerde soja en grote hoeveelheden pesticiden. Wil je dit niet liever niet? Kijk dan vooral op de verpakking. In de EU is het verplicht om het in de ingrediëntenlijst te vermelden als (een deel van) een ingrediënt genetisch gemanipuleerd is. Genetisch gemanipuleerde soja komt bijna niet voor in producten voor menselijke consumptie in Nederland.
Feit: Veganistisch eten kan ook sojavrij
Op de VeganChallenge recepten pagina hebben we veel soja-vrije recepten staan. Als er wel soja gebruikt wordt in een recept, kun je dit vaak makkelijk vervangen met bijvoorbeeld amandelmelk, rijstmelk of havermelk. Het aanbod plantaardige melk blijft maar groeien. Inmiddels zijn er ook alternatieven voor sojayoghurt, bijvoorbeeld kokosyoghurt. Dus mocht je een allergie hebben of om een andere reden soja willen mijden, dan hoef je niet bang te zijn dat je iets tekort komt, want er is keuze genoeg!