Wat is melkzuur & is het vegan?

Wat is melkzuur?
Toen ik begon met etiketten en ingrediëntenlijstjes lezen, dacht ik dat melkzuur dierlijk was. Niet zo gek aangezien er melk in het woord zit. Maar het is gelukkig gewoon vegan! In dit blog vertel ik je alles wat je erover moet weten.

Wat is melkzuur en waarvoor wordt het gebruikt?
Melkzuur is een natuurlijke plantaardige zuur en een voedingsadditief. Voedingsadditieven worden aan eten en drinken toegevoegd om praktische redenen, zoals geur- en kleurstoffen of conserveermiddelen. Melkzuur wordt gebruikt als conserveringsmiddel voor de stevigheid, om gistvorming tegen te gaan, voor kleurbehoud of voor een juiste zuurtegraad en smaak.

Wat is het?
Melkzuur ontstaat wanneer bepaalde soorten zetmeel worden omgezet in suikers. Dit gebeurt bij fermentatie. Het zit dus in gefermenteerde producten zoals zuurkool. In Alpro soja-yoghurt wordt ook melkzuur toegevoegd voor de juiste zuurtegraad en smaak van de yoghurt.

En… gelukkig is het veganistisch!
Want dit ingrediënt komt in redelijk veel producten voor. In het begin – toen ik dit nog niet wist – liet ik van alles staan, maar dat is dus helemaal niet nodig. Geen melk van een koe of wat dan ook. Al lijkt het daar wel op, heb ik me laten vertellen. Check gewoon goed of alle andere ingrediënten ook vegan zijn, dan kun je producten met melkzuur erin met een gerust hart kopen en eten. Ook handig: het is te herkennen aan het E-nummer 270.

 

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger