Vegan eten in Japan

Pas was ik in Japan en gelukkig ging vegan eten daar best prima! Wel is het handig om wat voorbereid op reis te gaan, dus in deze blog deel ik wat tips om vegan eten in Japan makkelijker te maken.

Weet waar je op moet letten

Het is in Japan best makkelijk om gerechten te vinden zonder zichtbare stukken vlees, vis of ei. Helaas wil dat niet zeggen dat elk gerecht dat er vegan uitziet ook vegan is. In Japan wordt er bijna altijd vis of vleesbouillon gebruikt en in veel sauzen zit ook vis. Ga er dus nooit zomaar vanuit dat een gerecht vegan is.

Een ander probleem in Japan is dat suiker bijna nooit vegan is. Net als in Amerika en sommige andere landen buiten de EU worden dierlijke botten gebruikt om suiker te bleken. Omdat het lastig is om als vegan alle suiker te vermijden heeft de Vegan Society van Japan besloten om dierlijke suiker toch als vegan te beschouwen. Uiteraard is het aan jezelf of je tijdens je vakantie suiker wil vermijden of tijdelijk de definitie van de Japanse Vegan Society aan wil houden. Zelf heb ik niet alle suiker helemaal vermeden, maar nadat ik las dat de sojamelk bij Starbucks suiker bevat dat gebleekt is met krabbenschild had ik daar persoonlijk geen trek meer in.

Kijk op HappyCow

Als je het jezelf makkelijk wil maken is het vooral handig om restaurants uit te zoeken op HappyCow. Vooral in grote steden zoals Tokyo en Kyoto zijn onwijs veel restaurants te vinden, zowel restaurants die 100% vegan zijn als gewone restaurants met veel vegan opties. Vaak zijn de restaurants die op HappyCow staan ook vrij goed bekend met wat veganisme inhoudt, waardoor je meestal niet bang hoeft te zijn dat er per ongeluk toch iets dierlijks in je eten zit.

  

 

 

  

Neem een vegan paspoort

Ik zou ook zeker aanraden om het vegan paspoort mee te nemen naar Japan. Dit is een boekje waarin in verschillende talen uitgelegd staat wat veganisme inhoudt. Sommige Japanners spreken geen of weinig Engels en duidelijk uitleggen wat je precies wel en niet eet kan daardoor lastig zijn. Vooral als je gewoon naar een willekeurig restaurant gaat, is het handig om de bediening of de kok in het Japans te laten lezen wat veganisme inhoudt. Ik probeerde dit zelf in het restaurant van ons hotel, waarna ze mij meteen konden vertellen welke groentegerechten ik wel en niet kon eten en welke aangepast konden worden, waardoor ik toch gewoon onwijs lekker heb kunnen eten.

 

Probeer eens Shojin Ryori

Shojin Ryori is het traditionele tempel-eten voor boeddhistische Zen monniken in Japan bestaande uit veel kleine gerechtjes. Shojin ryori is altijd vegetarisch en ook bijna altijd vegan en is vaak te krijgen in of bij tempels. Zo heb je een echte Japanse ervaring die ook nog eens vegan is.

Convenience stores voor goedkope snacks

In Japanse steden zijn er vrij veel convenience stores zoals Seven-Eleven, Family Mart en Lawson. Bij deze AH to go-achtige winkeltjes kun je als veganist ook vrij goed terecht voor een snack of een snelle maaltijd. Hier kun je niet alleen wat fruit halen, maar ook onigiri en soms vegan sushi. Daarnaast is mochi (Japans snoep/dessert) ook eigenlijk altijd vegan.

   

Sushi met natto (sojabonen), rijst in een tofu-zakje, pickled plum & seaweed onigiri en mochi

Leer een beetje Japans

Als je de tijd en zin ervoor kunt opbrengen, is een beetje Japans leren ook best handig. Dat maakt het niet alleen makkelijker bij vragen in restaurants, maar ook bij het kopen van producten in supermarkten en convenience stores. Vooral een beetje Japans lezen scheelt echt een hoop. Ik had zelf het geluk dat het vrij veel op Chinees lijkt waardoor ik de ingrediëntenlijst vaak wel kon lezen en dus van veel producten zelf kon checken of ze vegan zijn of niet. Hieronder een kleine lijst waar je vooral op moet letten:

肉 = vlees

魚 = vis

エビ = ebi (garnaal)

カニ = kani (krab)

貝 = schelpdieren

乳 = melk

卵 = ei

Helaas is deze lijst alleen niet genoeg, want er zijn ook nog andere dierlijke dingen die in de ingrediëntenlijst kunnen staan of met een andere naam. Daarnaast bevat bijvoorbeeld melkzuur ook het karakter voor melk, waardoor je met alleen dit lijstje ook alle producten met melkzuur zou vermijden (terwijl ik best veel vegan producten met melkzuur tegenkwam). Op zich kun je je ook prima redden zonder een woord Japans te kunnen, maar met een beetje Japans zijn er wel meer vegan opties te vinden.

Word lid van Japanse vegan Facebookgroepen

Een andere handige tip is om lid te worden van Japanse vegan groepen op Facebook. Daar kun je terecht met al je vragen over restaurants of vegan eten in het algemeen. Er zijn ook wat lokalere facebookgroepen zoals Kyoto vegans & vegetarians, waar je goed terecht kunt met vragen over vegan eten in een specifieke stad. Mocht je zelf geen Japans kunnen dan is dit ook een goede plek om vragen te stellen over ingrediëntenlijsten en convenience store producten.

Tags:

Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise... en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen…

Elise

Blogger