Vegan uit eten: Algemene tips

Uit eten gaan, altijd gezellig. Alleen waar ga je heen als er geen vegan restaurant bij jou in de buurt is? Of hoe zorg je dat je door je niet-vegan vrienden of door het restaurantpersoneel als ‘de moeilijke veganist’ gezien te worden? Geen paniek! We geven je wat algemene tips over hoe je plantaardig uit eten gaat.

Vegan restaurants
Het aantal geheel vegan restaurants in Nederland en België is helaas nog klein, al groeit het hard. In Gent kun je goed terecht bij Komkommertijd en Lekker Gec. Ook Den Haag timmert aan de weg met vegan restaurant Veggies on Fire. In Amsterdam vind je bijvoorbeeld Koffie ende Koeck, Marits Eetkamer en Meatless District. Rotterdam heeft Gare Du Nord en Tilburg kent Veganity foods.  Bij brouwerij Oproer in Utrecht kun je naast heerlijke biertjes drinken, ook goed vegan eten. Er bestaan ook veel voordelige vegan initiatieven, de zogenaamde volkskeukens, waar je voor een klein bedrag een lekkere maaltijd krijgt.  In Amsterdam vind je bijvoorbeeld MKZ, Zaal 100, Joe’s Garage en De Peper. In Utrecht vind je ACU.
Benieuwd wat er allemaal bij jou in de buurt zit? Neem eens een kijkje op VeganExplorer, HappyCow of de Vegan Friendly lijst.

Eten in vegetarische restaurants
Als je niet bij een vegan eetgelegenheid woont, betekent dat niet dat er bij jou in de buurt geen vegan eten te krijgen is. In vegetarische restaurants is altijd wel een plantaardige optie. In de meeste reguliere restaurants kun je ook prima veganistisch eten, zelfs als dat niet op de kaart staat. Als je zeker wilt weten of je ergens een veganistische optie kan krijgen, is het aan te raden om van te voren contact op te nemen en precies te vertellen wat je wel en niet eet. Zo weet je zeker dat ze het concept ‘veganisme’ begrijpen en heeft de kok nog genoeg tijd om na te denken over een gerecht of extra inkopen te doen. Is het een last-minute etentje? Dan is het hopen op een beetje een creatieve chef. Soms zul je dan genoeg moeten nemen met een friet en sla, de andere keer krijg je een speciale maaltijd waar al je tafelgenoten jaloers op zullen zijn.

Eten in niet-vegetarische restaurants
In restaurants waar vlees en vis wordt geserveerd kan de reactie op de vraag of je vegan kan eten verschillen. Sommige restaurants vinden het leuk om een uitdaging aan te gaan en pakken helemaal uit met vergeten groenten, peulvruchten en granen. Andere zijn minder enthousiast en houden het bij een salade waar de kaas uit is gelaten. Het laatste is natuurlijk wat teleurstellend, maar gelukkig wordt veganisme steeds normaler! Daardoor weten steeds meer mensen wat het is, en wat je nog allemaal voor lekkers op tafel kan zetten zonder dierlijke ingrediënten te gebruiken. Het is een kwestie van tijd voordat ieder restaurant meerdere vegan opties gewoon op de kaart heeft staan. De enige manier om dat te bereiken is door met zo veel mogelijk mensen het voorbeeld te geven en anderen kennis te laten maken met vegan eten.

Er zijn wel een aantal keukens of types waarbij het veel makkelijker is om een vegan optie te krijgen, al is het altijd verstandig om voor de zekerheid nog even na te vragen of het echt vegan is.

Indiase restaurants: de meeste vegetarische curry’s zijn ook vegan. Let er wel op dat ze soms ghee (boter van geklaarde melk) gebruiken. Hoewel hier geen lactose in zit, is het nog steeds een dierlijk product (en dus niet vegan).
Thaise restaurants: de meeste vegetarische curry’s zijn ook vegan. Let er wel op dat er garnalenpoeder in de curry pasta kan zitten.
Noord-Afrikaanse restaurants, bijvoorbeeld Ethiopisch: de meeste vegetarische gerechten zijn ook vegan, al gebruiken ze soms wel zuivel. Vraag het dus vooral nog even na!
Sushi restaurants: de meeste vega sushi zal ook vegan zijn. Vraag wel even na hoe het zit met ei. In Amsterdam zit ook een geheel vegan sushi bar.
Wokrestaurants: je kunt hier zelf kiezen wat je wilt eten, dus kun je makkelijk een heerlijke plantaardige maaltijd samenstellen. Als je belt van te voren kunnen veel restaurants wat extra vegan opties voor je regelen.

Eet smakelijk!