Vegan eten in Maleisië

Pas was ik in Maleisië en daar heb ik heerlijk vegan gegeten. In deze blog deel ik graag wat tips met jullie hoe je in Maleisië makkelijk vegan kunt eten. Gelukkig spreken mensen in Maleisië over het algemeen erg goed Engels waardoor het vrij makkelijk is om te vragen of iets veganistisch is. Let er wel op dat mensen vaak niet bekend zijn met veganisme, dus het is wel belangrijk om duidelijk op te noemen wat je wel en niet eet.

De bevolking van Maleisië bestaat uit verschillende etnische groepen die allemaal hun eigen keuken hebben. Op zich kun je bij alle verschillende keukens wel vegan eten vinden, maar niet bij allemaal even makkelijk.

De Maleise keuken

De meerderheid van de bevolking van Maleisië is Maleis. Hoewel Maleis eten heel lekker is, is het helaas vaak niet echt vegan friendly. In alle gerechten zitten standaard eigenlijk minstens één en vaak meerdere dierlijke ingrediënten. Hoewel veel gerechten in principe wel te veganiseren zijn, is dat in restaurants vaak lastig omdat ze geen vervangende ingrediënten in huis hebben of omdat gerechten al deels zijn voorbereid. Daarom heb ik eigenlijk vooral Maleis gegeten bij restaurants die al vegan gerechten op de kaart hadden staan en die ik gevonden heb via HappyCow.

 

Vaak zijn dat dan dit soort gerechten met rijst, tempeh en groentes. Ook kun je vaak wel vegan noedels vinden of bijvoorbeeld satésaus (die daar eigenlijk altijd vegan is, maar wel anders qua smaak en structuur dan in Nederland) met ketupat, een soort blokjes gemaakt van aangestampte rijst.

De Chinese keuken

Zo’n 30 procent van de inwoners van Maleisië zijn etnisch Chinees. Daarom zijn er overal ook veel Chinese restaurants te vinden. In de Chinese keuken is het gebruikelijk om bij elke maaltijd wel één of meerdere vegetarische gerechten te hebben. Ook gebruiken ze vrijwel nooit zuivel, dus vaak kun je altijd wel iets veganistisch vinden. Daarnaast zijn er in Maleisië ook veel Chinese restaurants te vinden die 100% vegetarisch zijn. Best vaak zijn die ook helemaal vegan en anders is het vaak alleen een kwestie van een gerecht kiezen waar geen ei in zit. Vaak is het in Chinese restaurants het makkelijkst om iets veganistisch te vinden.

   

Daarnaast kun je op veel plekken ook verse broodjes bapao kopen, waarbij de groente-bapao’s best vaak vegan zijn.

De Indiaase keuken

Ongeveer 10 procent van de bevolking van Maleisië zijn Indiaas en daardoor zijn Indiaase restaurants ook vaak makkelijk te vinden. Eigenlijk zijn daar altijd wel vegetarische gerechten te vinden, maar moet je vaak wel even goed vragen of het wel veganistisch is of gemaakt kan worden omdat er dan vaak zuivel in zit.

 

Let er overigens bij restaurants die niet 100% vegetarisch of veganistisch zijn (uit alle drie de keukens) op dat ze ook bijvoorbeeld dierlijke bouillon kunnen gebruiken. Meestal wordt er in Maleisië bijna altijd in palmolie gebakken, dus over het bakken in dierlijk vet hoef je je over het algemeen geen zorgen te maken.

Maak gebruik van HappyCow en vegan Facebookgroepen

Net als in de meeste andere landen is het aan te raden om op HappyCow te kijken waar je als vegan makkelijk kunt eten. Houd er wel rekening mee dat vegan restaurants of restaurants die veel vegan gerechten hebben, vaak wel een stuk duurder zijn dan veel ‘gewone’ restaurants. Vaak zijn het ook juist de restaurants die helemaal biologisch zijn en/of wat gewoon wat fancier zijn.

 

Daarnaast kunnen Facebookgroepen ook handig zijn. Er zijn meerdere vegan Facebookgroepen voor Maleisië of voor een regio/stad in Maleisië. Zelf zag ik bijvoorbeeld in een Facebookgroep dat je in Kuala Lumpur vegan pizza kon bestellen (met vegan kaas en vegan pepperoni!) en een vegan ‘pizzaburger’ dus dat moesten we natuurlijk wel even proberen.

  

Toetjes & snacks

Vegan toetjes heb ik niet veel gezien, maar sowieso hebben veel restaurants geen toetjes. Ais kacang is vaak wel vegan, afhankelijk van de toppings.

 

Qua snacks kun je in elk geval een hoop fruit vinden, ook een hoop tropisch fruit dat je in Nederland niet zo snel ziet zoals dragon fruit. Daarnaast zijn kwam ik ook vegan sushi tegen, snacks als rijstcrackers en hebben ze een hoop sojamelk. Sojamelk is er wel bijna altijd gezoet en vaak zoeter dan de gezoete sojamelk in Nederland. Ik kwam zelfs nog wat vegan chocolademelk tegen.

    

Tags:

Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise... en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen…

Elise

Blogger