In Nederland wordt ontzettend veel zuivel geconsumeerd – we zijn een echt zuivelland. Boterhammen met kaas en een groot glas melk erbij, wat is daar nou mis mee? Een koe geeft nu eenmaal melk, toch? Vaak hebben mensen bij zuivel een beeld van vrolijke koeien die blij in de wei staan. Daarnaast wordt er vaak gezegd dat melk gezond is, en nodig voor sterke botten. Toch schuilt er helaas veel leed achter.
Het korte antwoord
Melk is voor kalfjes, zo simpel is het eigenlijk. De melk van een koe is moedermelk die bedoeld is voor kalfjes, niet voor mensen. Als baby drinken we de melk van onze moeder. Stel je even voor dat we als volwassenen nog steeds borstvoeding zouden drinken. De meeste mensen zouden dat een heel raar of zelfs vies idee vinden, en toch drinken we de moedermelk van een koe.
Hoe werkt de melkproductie?
De draagtijd van een koe is, net als bij mensen, 9 maanden. Daarna geeft een koe zo’n tien maanden optimaal melk. Om deze productie op gang te houden, wordt de koe daarna steeds weer opnieuw zwanger gemaakt door middel van kunstmatige inseminatie. Een melkkoe is dus bijna altijd zwanger of net bevallen.
Nederlandse melkkoeien produceren jaarlijks zo’n 11,4 miljard kilo melk. Een melkkoe geeft meer dan 8000 kilo melk per jaar (100 jaar geleden was dit zo’n 2500 kilo per jaar). Door de ontwikkelingen in de bio-industrie is de productie van melk in hoog tempo opgedreven en je kan je voorstellen dat dit voor de melkkoeien ontzettend zwaar is. Het produceren van 8000 kilo melk per jaar kost een koe net zoveel energie als het voor een mens zou kosten om 8 uur per dag hard te lopen. En vaak produceren melkkoeien zelfs meer dan 8000 kilo per jaar.
Het gevolg hiervan is dat koeien gezondheidsproblemen krijgen en uitgeput raken. Koeien staan een groot deel van het jaar binnen en worden gemolken met behulp van melkrobots. Een robot houdt natuurlijk geen enkele rekening met het welzijn van de koe. Dit zorgt ervoor dat koeien na een tijdje minder melk gaan produceren.
Wanneer de koe niet meer genoeg produceert, gaat ze naar de slacht. Van nature kunnen koeien 20 jaar oud worden, maar in de melkindustrie wordt een koe maar 5 of 6 jaar oud. Omdat de koeien steeds opnieuw zwanger gemaakt worden en ontzettend grote hoeveelheden melk produceren, zijn ze na 5 jaar uitgeput en niet meer winstgevend, ze zijn letterlijk uitgemolken.
Wat gebeurt er met de kalfjes?
Kalfjes worden meestal direct na de geboorte weggehaald bij de moeder. Dit geeft voor zowel de moeder als het kalfje veel stress. In de natuur blijven moeder en kalf tot 9 maanden bij elkaar. Het direct weghalen van het kalf is een traumatische ervaring en vaak loeien de koeien nog wekenlang omdat ze hun kalfje missen.
De koe-kalfjes worden, net als hun moeder, melkkoeien. Geen goed vooruitzicht maar het lot van de stiertjes is zeker niet beter. De stiertjes zijn als het ware het restproduct van de melkindustrie. Ze geven geen melk en dus worden ze na zo’n 6 maanden geslacht voor de vleesindustrie.
Maar melk is toch gezond?
Melk bevat een aantal nuttige voedingsstoffen zoals calcium en eiwitten. Maar je hebt geen melk nodig om deze voedingstoffen genoeg binnen te krijgen. Melk is immers bedoeld voor kalfjes en wij als mens kunnen onze voedingsstoffen heel goed uit plantaardige bronnen halen. Noten, zaden, bladgroenten, bonen en zeewier bevatten bijvoorbeeld veel calcium. En onder andere granen, noten, bonen en zaden zijn rijk aan eiwitten. Deze bronnen zijn allemaal plantaardig, je hebt dus zeker geen vlees of melk nodig om genoeg calcium en eiwitten binnen te krijgen. Daarnaast bevat zuivel relatief veel cholesterol en verzadigd vet, waardoor plantaardige bronnen een gezondere keuze zijn.
Wat zijn er voor alternatieven?
Wil je toch graag een glaasje melk drinken? Dat kan prima zonder dierenleed! Er zijn heel veel plantaardige alternatieven voor melk. Deze kun je in de supermarkt kopen, maar ook eenvoudig zelf maken. Een voordeel van plantaardige melk is ook dat ze vaak net zo veel calcium, eiwitten en andere goede voedingsstoffen bevatten als koemelk, maar zonder de nadelen van koemelk. Een aantal voorbeelden van plantaardige melk zijn sojamelk, rijstmelk, havermelk, kokosmelk en amandelmelk. Genoeg om uit te kiezen dus er zit zeker iets tussen wat jij lekker vindt. En ook voor boter, room en kaas zijn er genoeg plantaardige alternatieven te vinden, je hoeft dus niets te missen zonder melk!
Wil je meer lezen over melk, kijk dan een op de website www.melkjekanzonder.nl. Hier vind je heel veel informatie over melk, dierenleed, gezondheid en alternatieven voor melk.
Lees ook zeker de andere blogs van Nicky, waarom je eigenlijk geen ei en vis eet als vegan.
Deze vegan catlady en creatieve knutselmuts houdt wel van een feestje. En bij feestjes horen (zelfgebakken) vegan taartjes! Het liefst reist ze in haar camper de wereld rond en kookt ze onderweg heerlijke gerechten. Meer blogs lezen…