Is wijn altijd plantaardig? Je zou zeggen van wel. Wijn wordt gemaakt van druiven, dus dat zou vegan moeten zijn. Helaas is dat niet altijd het geval. Hoe het zit? Daniëlle Langendijk vertelt je er vandaag alles over.
Na de gisting van de druiven bevat de wijn kleine deeltjes zoals bacteriën en gist. Deze deeltjes kunnen na het bottelen van de wijn zorgen voor een ‘verstoring’ in de fles, waardoor de smaak kan veranderen. Zo kan het bijvoorbeeld zuur gaan smaken. Om dit te voorkomen, kan een wijnboer ervoor kiezen om de wijn te klaren. Dat betekent eigenlijk niets anders dan het helder maken. Dit gebeurt door het toevoegen van hulpstoffen. Deze stoffen kunnen plantaardig zijn, maar ook dierlijk, zoals eiwit of gelatine.
Hoe herken ik een plantaardige wijn?
Gelukkig zijn er wijnproducenten die de term “suitable for vegans”, “vegan friendly” of “suitable for vegetarians” op het etiket zetten. Dit doet bijvoorbeeld Stellar Organics, een Zuid-Afrikaans wijnbedrijf. Zo’n aanduiding helpt, maar er zijn nog relatief weinig producenten die het doen.
Hoe zit het met andere dranken?
Voor bier geldt ook dat het dierlijk geklaard kan worden, maar dit komt minder vaak voor. Barnivore is een uitgebreide Amerikaanse website over alcoholische drank. Bekende vegan biermerken zijn Amstel, Amstel Light, Grolsch, Heineken en Hertog Jan. Ook de meeste Duitse biersoorten zijn vegan. Twijfel je? Je kunt het altijd navragen bij de producent.
Sterke drank is vaker wel vegan dan niet. Om het zeker te weten, kun je op Barnivore kijken. Cocktails zijn vaak vegan, hier lees je er een leuk artikel over.