Zie jij een vegan lifestyle als een dieet?

“Een dieet is een voeding die aan een specifieke leefregel voldoet. Het woord dieet is afgeleid van het Griekse woord diatia, hetgeen zoveel betekent als “leefregel” (Wikipedia).

Misschien dan toch…

In deze pure zin is ‘Vegan’ voor mij een dieet. Vegan lifestyle is een levenswijze met de leefregel dat je niks van dieren wilt consumeren. In de breedste zin van het woord of zo ver als je kan gaan op dit moment, vaak breidt zich dat uit als je langer vegan bent. Diëten is een ding op zich geworden in mijn leven en in dat van velen met mij. Het gaat dan om het doel af te vallen, in sommige gevallen om aan te komen. Dus niet om een leefregel uit principe, maar uit onvrede met je lichaam.

Strikte regels voor mijn lijf

Ik heb veel gelezen over andere (meestal) vrouwen die net als ik vanaf 14 jaar (op het moment dat je meer vrouwelijke vormen krijgt, puberteit) gingen diëten/lijnen. En dit duurde maar voort. Bij mij tot mijn 40ste. Zelfs nu moet mijn lijf nog steeds wennen aan het feit dat het niet meer op strikte regels gezet wordt. In mijn ziel is na jaren echt een stop gekomen om dat te willen. Maar ergens reageert mijn lijf nog steeds als er maar een fractie (een beeld, een verhaal) daarvan om de hoek komt kijken.

Ik ben me van binnenuit gaan ontwikkelen en gaan voelen wat mijn lijf en ziel echt willen. Het was zo gewend om maar in elke dieet hype te springen. En nu de opluchting, o nee, dat is voorbij…

Jo-jo effect

Want het is bewezen dat die diëten niet werken. Als het dieet stopt, de euforie van, wow ik ben afgevallen stopt, valt bijna iedereen terug in het oude patroon. Of sterker nog, er volgt een periode van overcompenseren. Alles wat niet mocht, wordt nu juist gewild. Bij het brooddieet: brood, brood, brood. Bij Sonja Bakker, nooit meer eierkoeken, maar van allerlei ander lekkers wat tijden niet mocht, van jezelf. Het bekende jojo-effect, waardoor je er meer bij krijgt dan daarvoor.

Ik ben het levende bewijs

Ik ben het levende bewijs dat als je met diëten stopt je helemaal niet abnormaal aan gaat komen. Ik ben al jaren rond hetzelfde gewicht. Niet dat ik me nog weeg, maar dat voel ik aan mijn lijf en kleding. Terwijl ik daar altijd bang voor was. Mijn stevige bouw zou uitgroeien tot een giga vrouw.

Nu ben ik niet klein en ook niet op mijn gewicht, waarvan ik altijd dacht dat bij me hoort, maar ik ben gaan accepteren dat ik dit ben en als er iets af gaat prima, maar ik ga daar niet meer voor op dieet omdat het alleen tijdelijk werkt.

Nooit meer op dieet

Het is zoeken: hoe dan wel? Dan lijkt de vegan lifestyle een nieuw dieet als je niet uitkijkt. Ik denk ook dat ik er daarom langer over doe om helemaal vegan te worden. Omdat ik niet meer in de denkstructuur wil en kan gaan zitten van diëten. Dat was te streng en kon alleen maar als een opgewonden veer (zo’n ijzeren) weer terugschieten.

Dus de mildheid die ik heb ontwikkeld voor mezelf maakt nu dat ik af en toe gewoon een cappuccinootje meedrink of ineens zin in kaas of een eitje heb. Dan mag het. En als het mag komt er makkelijker: ik hoef of wil het niet meer. Door het wel te mogen, zit er geen dwang op waardoor mijn lijf vertrouwen krijgt dat het niet meer op een honger dieet gezet wordt (weken detoxen tot ik er flauw van viel, bijvoorbeeld).

Nee, in tegendeel, het lijf kan genieten van heerlijke kleurrijke maaltijden met veel groente, noten/zaden en granen.

VOOR en NA foto’s

Wat ik via social media vaak zie, is dat vegan-zijn vaak gekoppeld wordt aan voor en na foto’s of sixpacks en hard sporten. Prima, mijn zegen heb je, maar ik denk dat je dan heel erg bezig bent met je uiterlijk en dat is niet mijn weg. Ik heb te lang anders willen zijn dan wat ik was en dat is nu klaar. En eigenlijk gun ik het jou ook. Je kan er nog steeds heel mooi, zelfs mooier, (natural beauty) uitzien als je geniet van wie je spontaan bent, zonder je af te ‘moeten’ matten om een sixpack te krijgen of een ‘killerbody’.

Vind jouw duurzame geluk

Oh, het gaat me zo aan mijn hart als ik het zie. En dan voel ik wat ik heel goed ken, dat je denkt daar gelukkig van te worden als een bepaald lijf bereikt is, maar de desillusie is des te groter. Want het is niet waar je duurzaam geluk vindt. Maar om dat dan toe te geven is heel lastig, want je hebt je er zo voor uitgesloofd.

Vegan gaat voor mij over mildheid naar jezelf, naar anderen, naar dieren, naar het milieu. Waardoor we goed voor onszelf zorgen en daardoor voor de dieren en het milieu.

Alle beetjes helpen het is veel belangrijker dat je goed kan voelen wat je nodig hebt, dan naar buiten toe te kijken in de spiegel of naar je selfie, klopt dit met…de voorkant van het boek killerbody? Of kan ik ontspannen in het lijf en met de ziel die ik werkelijk ben?

Hoe is dat voor jou?

Liefs Marjan, <3

Tags:

Vegan met 3 Not-Vegan zonen, hoe houdt Marjan zich staande? Als vegan kok bij retraites leeft zij zich helemaal uit. Met een berg creativiteit redt zij zich thuis prima. Meer blogs lezen…

Marjan

Blogger