Waarom eigenlijk geen ei?

Weet jij wat je kan zeggen als iemand je vraagt waarom je eigenlijk geen eieren eet? Daniëlle zette de feiten voor je op een rij.  


Jaarlijks worden er meer dan 10 miljard eieren gelegd door Nederlandse kippen. Deze eieren belanden niet alleen in omeletten, maar ook in mayonaise, koekjes en andere bewerkte producten. Voor veel mensen lijkt een ei een onschuldig product. Helaas is het tegendeel waar.

Het leven van een legkip is namelijk écht geen pretje. Er bestaan verschillen in leefomstandigheden tussen soorten kippen. Zo heeft een kooikip slechts anderhalf A4’tje om op te leven. Ze kan haar vleugels niet strekken en de voorzieningen in de kooi zijn erg mager. De scharrelkip heeft een half A4’tje extra tot haar beschikking ten opzichte van de kooikip, maar dat betekent nog steeds een magere twee A4’tjes per kip.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, heeft een scharrelkip niet de mogelijkheid om naar buiten te gaan. De vrije uitloopkip heeft dit wel. Ook haar snaveltje wordt, net als die van de scharrel- en kooikip, op pijnlijke wijze gekapt als zij nog maar een paar dagen oud is. Kortom, als kip wil je niet gehouden worden voor het leggen van eieren.

En biologische eieren dan? Zijn die diervriendelijk? Helaas niet. Voor de productie van alle eieren, dus ook de biologische, worden haantjes vergast of versnipperd, nog geen dag nadat ze uit het ei gekropen zijn. Dit gebeurt omdat haantjes geen eieren kunnen leggen. Deze haantjes zijn ook niet geschikt om te houden voor hun vlees, omdat ze niet gefokt zijn op vleesproductie. Op deze manier worden in Nederland jaarlijks circa 45 miljoen haantjes gedood.

Daarnaast is het eten van eieren ook niet zo goed voor je gezondheid. Uit een meta-analyse is gebleken dat het eten van minder dan een half ei per dag er al voor zorgt dat je een verhoogd risico op hart- en vaatziektes en diabetes loopt (bron). Dit komt met name doordat eieren het cholesterolniveau verhogen, waardoor je bloedvaten dicht kunnen slibben. Plantaardige producten, zoals haver, granen, soja en peulvruchten kunnen er juist voor zorgen dat je cholesterolniveau weer daalt (bron).

Gelukkig is het heel goed mogelijk om te bakken en koken zonder ei. Het is zelfs mogelijk een ‘gebakken ei’ te maken, zonder ei te gebruiken. Ook zijn er producten als eivrije mayonaise op de markt zoals de Mayolijn van Remia en kun je zelf heel makkelijk veganaise maken. Neem voor meer ei-vrije inspiratie een kijkje op de VeganChallenge recepten pagina.