Voel ik mij een echte vegan?

Een overpeinsmomentje…

Al varend op onze boot over de Friese wateren afgelopen Hemelvaart kroop er opeens een gedachte in mijn hoofd. “Voel ik me nou eigenlijk wel vegan?” “Tuurlijk wel,” dacht ik toen “want ik laat alles staan wat van dieren afkomstig is.”

Maar toen dacht ik “nee”. Want sinds een paar maanden hebben wij een jonge hond. Opvoeden en iets aanleren werkt bij hem alleen met een stukje leverworst of kaas in de hand. Nou, niet bepaald vegan.

Oh en mijn lievelingswintervest en omslagdoek die ik al een paar jaar heb, bevatten wol.

Mijn vriend is geen vegan, dus er liggen regelmatig niet-vegan dingen in de (koel)kast. Ook deze winter ben ik niet geslaagd voor nieuwe laarzen die ik fijn vind zitten, betaalbaar zijn en vegan. Dus de oude niet-vegan laarzen staan nog steeds in de kast.

Overal in huis liggen nog genoeg dingen die nog niet vegan zijn.

Maar is dit allemaal zo erg?

Op dat moment kreeg ik eigenlijk wel een schuldig en onzeker gevoel. Ik voelde me op dat moment geen vegan, want een echte vegan heeft natuurlijk niks in huis wat niet vegan is en geeft zijn hond vast geen leverworst.

Ben ik dan niet gewoon iemand die plantaardig eet? Vegan is dan misschien niet de juiste benaming? Ik wist het even niet meer. Last van een identiteitscrisis-momentje.

Nou schreeuw ik het ook niet van de daken dat ik vegan ben en in mijn omgeving weet ook niet iedereen dat ik vegan ben.

Wat kan ik doen om mezelf ‘vegan’ te voelen

Nou, ik ben ook maar een mens en ik maak keuzes waar ik mij goed bij voel en waarbij ik zo veel mogelijk rekening houd met mijn liefde voor dieren. Elke cappuccino die ik maak of bestel zonder melk, is er eentje zonder dierenleed en ook in mijn winkelwagen liggen bijna altijd diervriendelijke producten, tenzij ik iets haal wat mijn vriend wil of voor onze hond.

Als ik iets nieuws nodig heb, doe ik mijn best voor het vinden van een vegan alternatief.

Wel of geen vegan?

Ben ik nou wel of geen vegan? Waar ligt nou eigenlijk de grens en wie bepaalt dit? Ik blijf hem best lastig vinden.

Weet niet hoe dat bij jullie zit. Waar ligt bij jou de grens?

Uiteraard zijn er genoeg verbeterpuntjes te vinden en denk ik ook dat het een proces is wat blijft draaien.

Groetjes,

Sabine

Voor meer info over het vegan opvoeden van jouw huisdieren? Lees dan ook even dit blog: https://veganchallenge.nl/blogkunnen-huisdieren-ook-vegan/

Tags:

Zij is de grootste dierenvriend en het liefst helpt zij ze allemaal. 24 jaar vegetariër geweest, nu vegan. Een openbaring. Sabine leert, ontdekt en geniet! Meer blogs lezen…

Sabine

Blogger