Beginnen met plantaardig eten betekent veel verpakkingen lezen. Je leert producten en hun ingrediënten steeds beter kennen en soms word je zelfs verrast door producten die vegan blijken te zijn. Maar welke ingrediënten zijn dierlijk? Melk, ei en vlees ken je natuurlijk, maar sommige zijn minder opvallend. Vandaag: karmijn!
Karmijn is een veelgebruikte stof in voedingsmiddelen en cosmetica. Het heeft een felrode kleur en wordt daarom gebruikt als kleurstof. Karmijn is ook wel bekend onder de namen karmijnzuur, cochenille en E120. Je vindt het in allerhande producten: snoep, koek, ijs, pudding, vruchtenhagel, limonade, en andere producten met rode of roze kleur (wat dacht je van de beruchte roze koeken?).
De winning van karmijn vindt vooral plaats in Midden- en Zuid-Amerika, voor het grootste deel in Peru. Hier leven op grote cactusplantages miljoenen cochenilleluizen. Het lichaam van de vrouwtjesluis bevat de rode kleurstof, evenals haar eitjes. Om de kleurstof te bemachtigen worden de luizen van de cactussen afgeschraapt en vervolgens in het productieproces geplet en verwerkt.
Vaak wordt karmijn in producten gebruikt omdat men in de voedingsindustrie graag gebruik maakt van natuurlijke kleurstoffen. Er wordt dan vaak met trots op het pak vermeld dat de gebruikte kleurstoffen helemaal natuurlijk zijn. Het is maar de vraag hoe natuurlijk het is om deze luizen te verwerken tot kleurstof.
Gelukkig zijn er genoeg rode kleurstoffen die natuurlijk zijn én plantaardig. Neem nou de rode biet, roder kan haast niet! Een prachtige rode kleur die al vaker wordt toegepast als plantaardig alternatief. Ook rode paprika kleurt prachtig rood, en wordt commercieel gebruikt. Wist je dat zowel bieten als paprika worden gebruikt voor het topje van raketijsjes? Geniet dus onbezorgd van een lekker raketje!