Vegan uit eten

Voor mensen die geïnteresseerd zijn in plantaardig eten of net vegan zijn, kan het een opgave lijken om uit eten te gaan. Zelf zie ik altijd liever de dingen die WEL kunnen dan de dingen die NIET kunnen. Er kan namelijk echt een hele hoop en uit eten gaan is voor mij echt geen enkel probleem.

Wanneer je in een grote stad woont als Amsterdam, Utrecht of Groningen, dan heb je standaard al een aantal vegan lunchrooms en restaurants in de buurt en zul je echt de allerlekkerste creaties tot je beschikking krijgen. Mocht je in een kleiner dorp uit eten gaan of je familie, vrienden of collega’s willen niet naar een 100% vegan tentje, dan kan je als vegan nog steeds prima uit de voeten hoor, geen zorgen.

Hieronder een aantal tips die ik zelf gebruik:

 • Wanneer je inbreng hebt waar jullie gaan eten, is het echt een dikke tip om op Vegan Compass of Happycow te kijken. Hier kun je alle restaurants vinden in de buurt en daarbuiten en aanvinken dat je vegan opties zoekt. Zo kun je een leuke tent al van tevoren aanbevelen aan diegenen met wie je gezellig gaat eten. Ook kun je alvast menukaarten opzoeken.
 • Als er al een reservering is gedaan, dan zoek ik altijd even op internet naar de menukaart om te zien of er iets veganistisch op de kaart staat. Indien dit niet het geval is, dan bel ik naar het restaurant om te vragen of ze die dag dat ik kom iets vegan kunnen maken. Ik heb nog nooit meegemaakt dat dit niet mogelijk was. Vaak vinden de koks het nog een leuke uitdaging ook. Achteraf ben ik altijd mega enthousiast en geef ik complimentjes (alleen als het ook echt lekker was natuurlijk) in de hoop dat ze het als leuke ervaring mee krijgen.
 • Soms kan het zijn dat je naar een restaurant gaat dat nog NOOIT een plantaardige maaltijd heeft gemaakt. Schroef dan je verwachtingen een beetje bij. Wees dan in ieder geval blij dat je iets cruelty free te eten hebt en troost jezelf met de gedachte dat degene na jou, vast een lekkerdere maaltijd zal krijgen – je bent immers de proefpersoon.
 • Mocht er helemaal niets mogelijk zijn, dan kun je zelfs voorstellen je eigen vegan schnitzel mee te nemen en vragen of ze dat in plaats van een vleesvariant willen voorbereiden. Deze mogelijkheid vereist wel een beetje moed, maar echt waar, het kan soms echt! Ik zou dit wel van tevoren vragen om ongemakkelijke situaties te voorkomen 😉
 • Ondanks dat ik altijd alles op deze manieren doe, is het ook wel eens voorgekomen dat ik dan iets vegetarisch krijg in plaats van vegan. Ik vertel dan altijd maar eventjes dat ik geen zuivel, geen ei en andere producten van dieren wil eten en kijk er extra vriendelijk bij. Niet iedereen weet exact wat het is, maar ik stuur het bordje zelf wel altijd weer terug. Natuurlijk is dit voor iedereen anders, maar mijn tip is wel: word niet TE boos, je mag er vanuit gaan dat iedereen zijn best doet.

Mijn eigen top 10 favoriete vega(n) restaurants:

 1. SNCKBR – Utrecht
 2. Kebabi – Amsterdam
 3. Vers Saladebar – Hilversum
 4. Bonboon – Amsterdam
 5. The Golden Temple – Amsterdam  (vega en vegan / indisch)
 6. Oproer – Utrecht
 7. Vegan Junkfoodbar (Amsterdam, Rotterdam)
 8. SOY (afhaal chinees) – Utrecht
 9. Mr. and Mrs. Watson – Amsterdam
 10. Anat – Groningen

SNCKBR – Utrecht

Tags:

Natascha heeft 1 doel en dat is anderen inspireren om liever te zijn voor zichzelf, de aarde en voor anderen. Op haar blog en instagram komen meerdere passies samen: schrijven, fotograferen, tuinieren en koken. Meer blogs lezen…

Natascha

Blogger