Vegan supermarkt: plantaardige melk

Moet je als vegan altijd naar (soms dure) biowinkels? Nee hoor, dat moet niet! Soms is de supermarkt zelfs verbazend goed voorzien in plantaardige producten. Zo vind je tegenwoordig in bijna elke supermarkt een uitgebreid assortiment plantaardige melk. Dan hoef je niet meteen aan de sojamelk, want er zijn nog veel meer verschillende soorten. 

Denk bijvoorbeeld eens aan rijstmelk, amandelmelk, hazelnootmelk, kokosmelk en havermelk. Soms zelfs met een heerlijk smaakje, zoals de praliné-rijstmelk, banaan-sojamelk of haver-chocomelk. Als je aan dit aanbod nog niet genoeg hebt, vind je in natuurvoedingswinkels nog veel meer varianten, zoals speltmelk, cashewmelk en quinoamelk.

Aan veel soorten plantaardige melk is suiker toegevoegd. In de naturel varianten is dat meestal niet meer dan dat er van nature in koemelk voorkomt (in de vorm van lactose). Toch komen er ook steeds meer ongezoete versies als je dat liever hebt. Dit is ook geschikter om mee te koken.

In de meeste recepten kun je elke soort ‘melk’ kiezen die je maar wilt. Sojamelk is wel uniek vanwege het hoge eiwitgehalte, waardoor het goed op te kloppen is. Voor een echte cappuccino is sojamelk daarom het meest geschikt. Ook voor veganaise kun je (ongezoete) sojamelk het best gebruiken. Andere soorten plantaardige melk kun je niet minder goed opkloppen, maar zijn wel prima te gebruiken in cake, pannenkoeken of aardappelpuree.

Wil je meer weten of over koemelk en plantaardige melk? Kijk dan op de site van Melk, Je Kan Zonder. Dit is een campagne van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.