Vegan BBQ

Barbecueën als vegan lastig? Nee hoor, zeker niet! Ik denk zelfs dat ik sinds ik vegan ben vaker heb gebarbecued en ook nog lekkerder heb gegeten. In de zomer doe ik dit het liefste elke dag, want er zijn zo veel mogelijkheden met vegan barbecue food! En bijkomend voordeel: vegan eten is vaak sneller gaar en je hoeft je geen zorgen te maken over vlees wat aan de buitenkant zwart is en aan de binnenkant nog rauw. In dit artikel geef ik je wat inspiratie voor een heerlijke vegan barbecue.

Vegan burgers

Leuk om zelf te maken maar ook in de supermarkt zijn genoeg lekkere vleesvervangers te vinden die je prima op de barbecue kunt bereiden. Deze beantastic burgers zijn makkelijk te maken en heel erg lekker! Handig is om voor wat stevigere burgers te kiezen zodat ze niet uit elkaar vallen als ze op het barbecuerooster liggen. Zelf kies ik meestal voor burgers zonder paneerlaagje (deze worden snel wat droog op de barbecue). Voor lekkere vegan burgers hoef je niet naar een speciale winkel, ook bij de gewone supermarkten is er genoeg keus. Mijn favorieten zijn de Naked Chickburger van de Vegetarische Slager, de bonenburgers van Hak en de zoete-aardappel-pompoenburgers van Vivera. Serveer ze op een broodje met bijvoorbeeld wat sla, tomaat, avocado, gebakken ui en ketchup.

Maiskolf

Maiskolven mogen eigenlijk niet ontbreken bij een barbecue, simpel te bereiden en zo lekker! Kook de maiskolven 12 minuten voor in een grote pan water met een snuf zout. Dep ze droog en strooi er wat zout, peper, gerookt paprikapoeder en chilipoeder overheen. Leg de maiskolven ongeveer 10 minuten op de barbecue en draai ze regelmatig. Liever een zoetere variant? Smeer de maiskolf dan in met een beetje plantaardige boter of kokosolie en strooi er wat suiker overheen. Succes gegarandeerd!

Groentespiezen

Groentes kun je heel goed bereiden op de barbecue en groentespiesjes zijn hier favoriet. Denk aan stukjes paprika, plakjes courgette, stukjes ui, cherrytomaatjes en kastanje champignons. Rijg alle groenten aan spiesjes, besprenkel eventueel met wat plantaardige olie en strooi er wat peper en zout over. Een paar minuten op de barbecue en regelmatig even omdraaien. Super makkelijk en heel lekker!

Gepofte (zoete)aardappel

Aardappels poffen op de barbecue kost wat meer tijd, maar is zeker de moeite waard om eens te doen. Ik kies meestal voor zoete aardappel maar met gewone aardappels gaat dit ook prima. Was de aardappels, prik er een paar gaatjes in en wikkel vervolgens elke aardappel in een stuk zilverfolie. Leg ze op de barbecue en draai ze af en toe even om. Afhankelijk van de grootte van de aardappels duurt het 30 tot 60 minuten voordat ze gaar en zacht zijn. Serveer met bijvoorbeeld een yoghurtsaus van ongezoete sojayoghurt, wat citroensap, bieslook en peper.

Gegrilde ananas

Ananas van de barbecue is heerlijk! Denk aan spiesjes met stukjes ananas en plantaardige kipstukjes. Of maak een toetje door schijven ananas zo’n 5 tot 10 minuten te roosteren op de barbecue. Dit gaat het beste met schijven van ongeveer 1,5 cm dik waar de schil nog aan zit. Na het roosteren kun je de schil er gemakkelijk af snijden. Serveer de gegrilde ananas met een bolletje vegan ijs en wat verse munt.

Voor erbij

Bij een barbecue mogen lekkere sausjes, smeersels, stokbrood en salade natuurlijk niet ontbreken. Denk aan vegan mayo (bijvoorbeeld Mayolijn van Remia), vegan knoflooksaus (makkelijk zelf te maken maar ook kant en klaar te koop bij Jumbo), ketchup en curry of kijk hier voor nog meer sausinspiratie. Serveer het stokbrood met bijvoorbeeld hummus, vegan kruidenboter (zelf maken of te kant en klaar bij Jumbo) of vegan roomkaas van Violife. Maak een lekkere salade zoals bijvoorbeeld deze aardappel salade of aardbei-spinazie salade en je hebt zo een tafel vol met lekkers voor bij de barbecue!

Tags:

Deze vegan catlady en creatieve knutselmuts houdt wel van een feestje. En bij feestjes horen (zelfgebakken) vegan taartjes! Het liefst reist ze in haar camper de wereld rond en kookt ze onderweg heerlijke gerechten. Meer blogs lezen…

Nicky

Blogger