Vegan bakken: de basics

Eén van Mirte’s grootste hobby’s is het bakken van taarten, want ze is een echte zoetekauw! Alleen hoe maak je plantaardige taarten en ander lekkers? In deze rubriek lees je iedere week de beste tips en trucs, zodat ook jij straks de lekkerste veganistische baksels kan maken.

In deze nieuwsbrief wil ik iets meer vertellen over het bakken van heerlijke zoetigheden zonder ei, melk, roomboter, gelatine of welk dierlijk ingrediënt dan ook. Ik moet jullie eerlijk bekennen, dat was voor mij nog wel de grootste drempel om vegan te worden. Kaas, daar gaf ik niet zo veel om, maar taart, gebakjes en koekjes… daar wilde ik geen afscheid van nemen. Het eerste vegan kookboek dat ik dan ook kocht was The Joy of Vegan Baking van Colleen Patrick-Goudreau. Er ging een wereld voor me open! Zo leerde ik veel klassiekers zoals cupcakes en brownies, maar ontdekte ik ook nieuwe traktaties. Deze recepten waren wel allemaal wat Amerikaans. Eigenlijk wilde ik ook graag een lekkere appeltaart en rijstevlaai leren maken. Na veel googlen en experimenteren ben ik na een paar jaar inmiddels aardig bedreven in het maken van plantaardige taarten en gebak.

Wat zijn nou de geheimen van het plantaardig bakken? Soms kun je het heel simpel houden en vervang je simpelweg de roomboter door vegan margarine. Aan vegan margarine wordt geen dierlijke vitamine D toegevoegd (vitamine D3, dit wordt vaak gemaakt van schapenwol) en kun je vinden in biowinkels. In de supermarkt vind je ook steeds vaker vegan vloeibare margarine, bijvoorbeeld van Alpro of van AH Puur&Eerlijk. Dit is vaak net zo goed te gebruiken in plaats van harde margarine, maar je moet uitproberen of het het juiste resultaat geeft. De harde structuur is soms onmisbaar.

Eieren zijn soms één op één te vervangen met bijvoorbeeld een flax egg (een eetlepel gemalen lijnzaad met een klein beetje water), een eetlepel maïzena of een theelepel bakpoeder met een eetlepel azijn, afhankelijk van de functie van het ei in het originele recept. Toch kan het ook zijn dat de receptuur totaal veranderd moet worden als je een veganistische versie wilt maken. Bij de cake van de chocoladetaart bovenaan deze pagina worden sojamelk, olie, bakpoeder en azijn gebruikt die in een cake met dierlijke producten de functie zouden hebben van zowel roomboter als eieren. Aangezien het vervangen van eieren dus nog best lastig kan zijn, zal ik hier volgende week meer over vertellen!

Wil je nu al aan de slag? Dan kun je het beste een recept gebruiken wat al veganistisch is. Voor inspiratie kun je niet alleen onze VeganChallenge bakrecepten gebruiken, maar ook op verschillende blogs een kijkje nemen. Aanraders zijn onder andere de blogs van De Groene Meisjes en Vegetus. Ook het bord met heerlijke taarten op de Pinterest van de VeganChallenge is zeker een bezoekje waard.