Supersnelle & simpele high protein cream ‘cheese’ sauce

Ik houd van lekker en gezond eten. En dan vooral van simpele en snelle recepten, waarbij je maar een paar verschillende ingrediënten nodig hebt. Dit recept voor een vegan room’kaas’saus is supersimpel en nog eens gezond ook. En je hebt maar een paar ingrediënten nodig!

Nee, niet op basis van cashewnoten

Ik zie vaak vegan kaassausrecepten voorbij komen op basis van cashewnoten. En alhoewel ik deze sauzen erg lekker vind, wilde ik iets anders proberen. Cashews zijn erg duur en ook al zijn ze heel gezond, bevatten ze ook veel calorieën.

Maar wel op basis van tofu!

Daarom heb ik gekozen om dit recept op basis van tofu te maken. Tofu is goedkoop, zit boordevol eiwitten en bevat nauwelijks vet en koolhydraten. Daarnaast bevat tofu veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamine A, vitamine B, vitamine E, foliumzuur, calcium, kalium, ijzer, magnesium, fosfor en zink.

Om de saus de kaasachtige smaak te geven heb ik gebruikgemaakt van edelgist.

Edelgist? Wat is edelgist?!

Edelgist, wat in het Engels nutritional yeast heet, is een gedroogde gist die groeit op suiker (melasse). De gist wordt verhit en gedroogd waarna er vlokken ontstaan. Deze edelgistvlokken worden verpakt en verkocht. Edelgist wordt gebruikt om te koken en heeft een kaasachtige, hartige smaak.

Waarom is edelgist gezond?

Edelgist is erg gezond, het is rijk aan eiwit en bevat alle essentiële aminozuren. Een eetlepel edelgist bevat al 2 gram eiwit, waardoor het een goed product is wanneer je extra eiwit aan je maaltijd toe wilt voegen.

Daarnaast bevat edelgist veel B-vitaminen en is het rijk aan mineralen. Vaak zijn edelgistvlokken verrijkt met extra vitaminen en mineralen. Als je deze extra voedingsstoffen graag binnenkrijgt, lees dan bij het kopen de verpakking. Wanneer de edelgist verrijkt is, staat dit op de verpakking vermeld en zal het hogere voedingswaarden hebben dan een variant die niet verrijkt is.

Waar kan ik edelgist kopen?

Edelgist is verkrijgbaar in natuurwinkels, maar je ziet het tegenwoordig ook steeds vaker in reguliere supermarkten. In de supermarkt vind je het meestal in het schap met natuurvoeding. Het lijkt vrij prijzig, maar omdat je per keer maar een beetje nodig hebt, doe je lang met een pot.

Ik haal mijn edelgist meestal bij Holland & Barret, waar een zak van 200g € 3,49 kost. Holland & Barrett heeft vaak aanbiedingen waarbij het tweede product voor de halve prijs is. Dus wanneer de edelgist in de aanbieding is, sla ik altijd een extra voorraadje in.

Hoe gebruik ik edelgist?

Edelgist wordt in verschillende recepten gebruikt. Je ziet het vaak voorbij komen in ‘vegan kaas’ recepten. Maar eigenlijk kun je edelgist overal bij gebruiken, ik vind het een heerlijke smaakmaker. Ik strooi het vaak over mijn lunch of avondeten. Het geeft een lekkere smaak en is een beetje te vergelijken met parmezaanse kaas. Je kunt edelgist ook mengen met wat gemalen noten en zout wat een lekkere topping is voor gerechten. Daarnaast kan je er lekkere dressings en sauzen mee maken.

Recept voor de supersnelle & simpele high protein cream ‘cheese’ sauce

Ingrediënten

  1. 1 blok tofu
  2. 2 el edelgist (nutritional yeast)
  3. Sap van een halve citroen
  4. 1 teentje knoflook
  5. Verse bieslook (optioneel)
  6. Peper & zout naar smaak
  7. Water

Bereidingswijze

Spoel de tofu af onder de kraan en knijp daarna het vocht er een beetje uit. Vervolgens is het een kwestie van alle ingrediënten in je blender/keukenmachine te gooien en de blender het werk te laten doen, zo simpel is het!

Voor de pasta of op brood?

Je kunt om te beginnen een klein beetje water toevoegen. Wanneer alles gemixt is, kun je water blijven toevoegen totdat de saus de gewenste consistentie heeft. Je kunt meer water toevoegen wanneer je het bijvoorbeeld als pastasaus wilt gebruiken. Wil je het juist op brood smeren? Voeg dan minder water toe voor een dikkere consistentie.

Voeg smaakmakers toe die je zelf lekker vindt

Je kunt de saus afgedekt ongeveer een week in de koelkast bewaren. De saus is lekker over groenten, pasta, op brood of als dressing over salades. Daarnaast kun je er zoveel mee variëren als je wilt. Voeg bijvoorbeeld eens rode peper toe voor wat extra pit, of juist oregano of kurkuma. De smaak is vrij neutraal dus je kunt het op smaak brengen met de kruiden die jij lekker vindt!

Tags:

Vegan food, koken, reizen, rock climbing, yoga, fitness en zon! Missie: mensen inspireren vaker plantaardig te eten + hun dromen waar te maken. Zwerft momenteel door Azië en werkt in vegan restaurants. Meer blogs lezen…

Ilona

Blogger