Proost! Meer info over vegan dranken

Als je veganist wordt maak je je waarschijnlijk in eerste instantie niet zo’n zorgen over wat je kunt drinken. Vaak zijn beginnende veganisten vooral bezig met wat ze wel en niet kunnen eten. Melk is uiteraard duidelijk niet veganistisch, maar verder lijken de meeste drankjes in eerste instantie oké. Maar is dat ook zo? We kregen hier veel vragen over, dus bij deze een blog over waar je als veganist op moet letten bij het kiezen van drankjes.

Warme en koude dranken

Over het algemeen zijn de meeste drankjes gewoon vegan. Warme dranken zoals thee en koffie zijn eigenlijk altijd vegan, tenzij er melk aan toegevoegd is. Ook de meeste koude dranken zijn vegan. Dierlijke melk is uiteraard niet veganistisch, maar alle soorten plantaardige melk wel. Daarnaast zijn ook vrijwel alle frisdranken veganistisch. Alle dranken van het merk Coca Cola zijn bijvoorbeeld vegan (niet alleen cola, maar ook fanta, sprite etc.) behalve hun Minute Maid Multivitamin.

Toch blijft het handig om op de verpakking te kijken van frisdranken. Rivella en Taksi zijn bijvoorbeeld niet veganistisch omdat ze melk bevatten.

Voor details over specifieke drankjes en merken kun je hier kijken.

Sapjes

Je zou misschien denken dat sapjes (tenzij het smoothies zijn met melk erin) eigenlijk altijd veganistisch zijn. Helaas is dit lang niet altijd het geval. Sappen worden soms namelijk helder gemaakt met behulp van gelatine of vislijm. Deze dierlijke ingrediënten zitten dan niet in het eindproduct en hoeven daarom niet op de verpakking te staan. Aangezien er wel dierlijke producten gebruikt worden, zijn deze producten echter niet veganistisch.

Verstopte dierlijke producten in sappen

Vooral appelsap wordt bijna altijd geklaard met dierlijke producten. Ga daarom liever voor de troebele appelsap of biologische appelsap. Ook bij perensap en sinaasappelsap worden er soms dierlijke producten gebruikt om het sap te klaren. Vers geperst sinaasappelsap bevat meestal geen klaarmiddel, maar is helaas ook vaak niet vegan. Het is namelijk (tenzij gemaakt van biologische sinaasappels) gemaakt van sinaasappels waarop schellak gespoten is om ze langer houdbaar te maken. Schellak is gemaakt van luizen die speciaal hiervoor gehouden worden en is dus niet vegan. Kijk hier voor meer informatie.

Vooral appelsap, perensap en sinaasappelsap zijn dus vaak niet veganistisch (tenzij troebel) en ook andere sappen die bijvoorbeeld appelsap bevatten als één van de ingrediënten zijn hierom vaak niet vegan. Toch zijn er ook merken die veganistische sappen maken. Zo zijn alle sappen van Coolbest bijvoorbeeld veganistisch.

Alcoholische dranken

Misschien zou je in eerste instantie denken dat alcoholische dranken altijd veganistisch zijn. Helaas! Alcoholische dranken worden namelijk vaak geklaard, zodat wijn of bier helder wordt. Dit klaren is niet per se nodig, maar wordt bijna altijd gedaan omdat mensen nou eenmaal vaak niet van een troebel drankje houden.

Tijdens het klaringsproces worden de losse deeltjes die de alcoholische drank troebel maken eruit gehaald. Dit kan op natuurlijke wijze gedaan worden door bijvoorbeeld de temperatuur te veranderen, maar dit kost vaak vrij veel tijd. Een snellere manier is door een substantie toe te voegen die zich aan de losse deeltjes hecht en vervolgens naar de bodem van het vat zinkt en zo gescheiden kan worden van de wijn. Vaak worden hiervoor dierlijke producten gebruikt zoals eiwitten uit ei of melk, gelatine of vislijm. Daardoor zijn sommige alcoholische dranken niet vegan en soms zelfs niet eens vegetarisch.

Deze ingrediënten staan niet op het etiket

Het lastige is dat deze dierlijke stoffen niet aanwezig zijn in de drank zelf en daarom dus ook niet op het etiket vermeld worden. De enige manier om erachter te komen of een drank gemaakt is met behulp van dierlijke producten is door het na te vragen of te checken online, bijvoorbeeld op:

http://www.barnivore.com/

http://vegan.ricksmind.com/

Check het online!

Van veel alcoholische dranken is online te vinden of het vegan is of niet, dus check vooral even of jouw favoriete drankjes veganistisch zijn. Over het algemeen zijn de meeste bieren gewoon vegan, zoals bijvoorbeeld Heineken, Amstel, Hertog Jan, Grolsch en Bavaria.

Bij wijnen komt het vaker voor dat ze niet veganistisch zijn. Daarom is het het handigst om op één van de bovenstaande websites op te zoeken of een bepaalde wijn vegan is. Over het algemeen is biologische wijn vaak wel vegan, maar ook niet altijd.

https://veganwiki.nl/archive/a/Bier

https://veganwiki.nl/archive/a/Wijn

https://veganwiki.nl/archive/a/Dranken,_alcoholisch

Proost!

Tags:

Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise... en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen…

Elise

Blogger