Plantaardig voeden van mijn baby

Nu ik zwanger ben, popt er een behoorlijk doemscenario op in mijn hoofd. Wat als borstvoeding niet lukt? Welke plantaardige poedermelk kan ik dan aan mijn kindje geven? En is dat een goede vervanging? Ik ben in mijn queeste naar het vegan opvoeden van mijn kindje opzoek gegaan naar informatie hierover. Maar ik kwam totaal nergens op uit. Ik vond geen enkele poedermelk dat plantaardig is. Wat nu?

Plantaardig voeden van mijn baby

Wel vind ik op het net veel informatie over het zoeken van een lactatiedeskundige. Mijn vegan achterban die mij helpt met mijn queeste, geeft dit ook veelvuldig als tip aan. Een lactatiedeskundige kan namelijk helpen om alle problemen bij borstvoeding te tackelen. Voorbereiden en doorzettingsvermogen zijn een veelgegeven devies waar ik zeker aan zal proberen te voldoen. Mijn achterban adviseert me ook om de kraamzorg te vertellen dat ik borstvoeding wil geven. De kraamzorg kan me tips geven over een fijne houding en hoe je goed moet aanleggen. Ik ben al voor 50% gerustgesteld.

Back-up

Maar wat als ik net bij die 2% hoor waarbij het echt niet lukt? Bijvoorbeeld door lichamelijke problemen bij mij of mijn kindje? Soms, lees ik op het net, is een lactatiedeskundige niet toereikend. Dan lukt het echt niet en is het voor de rust beter om te stoppen. Ik zie mezelf hier al mee worstelen in een maatschappij waar borstvoeding als het beste voor je kindje wordt gezien. En wat ik zelf eigenlijk ook vind. Dan wil ik toch back up hebben. Maar ik heb nog geen idee wat.

Maar mijn achterban weet raad! Er blijken wél een paar plantaardige merken met poedermelk te bestaan. En, waar ik totaal niet aan heb gedacht: donormelk. Je kunt zelfs donormelk van een vegan mama krijgen, laat ik me vertellen. De plantaardige poedermelk is bij baby’s echter niet heel favoriet, zo lees ik. Dus geef je wel borstvoeding en heb je bij afwezigheid back up nodig, dan lijkt het me dat, zoals een vegan-achterban-mama me vertelt: ‘je je drie slagen in de rondte kolft.’

Geen zorgen

Mijn achterban geeft me nog meer mee: ‘De juiste kennis verhoogt de kans met 500% dat alles goed komt met borstvoeding!’ Moet ik me misschien niet zo druk maken hierom en het doemscenario de prullenbak inwerpen? Volgens mijn achterban wel. Die wenst me veel succes met de kleine en verzekert me dat ik me geen zorgen hoef te maken dat borstvoeding niet lukt.

Verder op het internet

Ellen Fisher geeft me op het net heel veel tips hoe ik mijn kindje borstvoeding kan geven. Net als Unnatural Vegan op YouTube. Ter voorbereiding op het voeden van mijn toekomstige vegan kindje kan ik me hiermee goed laten informeren. En dan zijn er de vele boeken nog! Ik heb voorlopig genoeg te doen.

Voor plantaardige poedermelk verwijs ik je naar Vegan Wiki.

Over mij

Ik ben Anne-Jitske (35), woon met mijn man en twee hondjes in Amersfoort. Ik ben nu 2 1/2 jaar vegan en deze levenswijze is voor mij ondertussen leven van alle dag. Geen vragen meer, weet er zo goed als alles over. Maar toen werd ik zwanger en ineens heb ik een heleboel vragen. Want hoe voed je je kindje het beste vegan op? Daar gaan mijn blogs voor de VeganChallenge over. Ik neem jullie mee in mijn zoektocht naar de beste weg om mijn toekomstig kindje vegan groot te brengen.

In mijn dagelijks leven ben ik freelance webredacteur en founder van Wereld van Culturen, een online magazine met passie voor culturen. Naast veganisme, is het slaan van bruggen tussen verschillende culturele groepen voor mij belangrijk. Juist in deze tijd van polarisatie. Immers, als je meer weet over iemands achtergrond, begrijp je die persoon wellicht beter. Ook heb ik als trav-elwriter persreizen gemaakt en verhaalt over een aantal prachtige landen van onze wereld.

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger