Milieuvoordelen van een plantaardig voedingspatroon zijn er zeker, maar naast voordelen voor de dieren, je gezondheid, natuur en milieu, is het ook voordelig voor de medemens!
Huh? Hoe dan?
Een plantaardig voedingspatroon draagt bij aan minder verspilling van voedsel, een betere verdeling van voedsel over de wereld en een efficiënter gebruik van landbouwgrond.
Wist jij bijvoorbeeld dat meer dan 70% van de landbouwgrond momenteel gebruikt wordt voor de veehouderij? Landbouwgrond direct gebruiken voor het verbouwen van voedsel voor menselijke consumptie is veel efficiënter. Er is namelijk gemiddeld zo’n 7 kilo veevoer nodig om 1 kilo vlees te produceren, maar voor een kilo rundvlees heb je bijvoorbeeld gemiddeld zelfs zo’n 25 kilo plantaardig voedsel nodig.
Ondervoeding en ongelijke verdeling
De United Nations Food and Agricultural Organization schat dat ongeveer 1 op de 9 mensen chronisch ondervoed zijn en dus honger lijden. Ook zeggen zij dat ongeveer 45% van alle kindersterftes gerelateerd zijn aan ondervoeding. Daarnaast is meer dan een kwart van de wereldbevolking obees. Dat geeft aan dat de verdeling van voedsel ongelofelijk scheef is. Als je daarnaast bedenkt dat de wereldpopulatie alleen maar blijft groeien, is een van de grootste vraagstukken van de moderne tijd: “Hoe gaan we al die mensen voeden?”.
Landbouwgrond is schaars
Niet alle grond is geschikt voor landbouw. Er is maar een beperkte hoeveelheid grond op onze aarde waar we voedsel op kunnen verbouwen. Klimaatverandering zorgt er ook nog eens voor dat meer en meer land droog en moeilijk te verbouwen wordt. Het is dus ontzettend belangrijk om na te denken over hoe je zo efficiënt mogelijk met de beschikbare landbouwgrond omgaat.
Milieuvoordelen van je voedingspatroon
Een voedingspatroon dat bomvol zit met dierlijke producten (zoals voornamelijk in Westerse en geïndustrialiseerde landen het geval is) is een goed voorbeeld van een ontzettend inefficiënt gebruik van landbouwgrond en andere middelen, zoals watergebruik, plantaardige voeding, et cetera.
Dat komt omdat het voeden van een dier ontzettend veel meer energie, water, proteïne en calorieën kost dan het oplevert. De voornaamste functie van een dier wanneer het eet, is natuurlijk – uiteraard – om zichzelf in leven te houden en niet om voedsel voor ons te leveren. Dat lijf moet werken en energie verbranden, alleen al om in leven te blijven. Daarom krijg je maar een heel klein deel van de energie die je erin stopt via de plantaardige voeding terug in bijvoorbeeld vlees of andere dierlijke producten. Hoe zonde is het om al die grond, al dat oppervlaktewater en al die plantaardige voeding op te offeren, alleen maar om zo’n dier vet te mesten, wanneer we prima zelf meteen van het land zouden kunnen leven?
Verdeling van voedsel
Zoals eerder aangegeven, heeft ongeveer 1 op de 9 mensen chronisch honger, maar is 25% van de wereldbevolking obees. Het meeste veevoer wordt verbouwd in de landen waar ook de meeste honger heerst. Een groot deel van dit veevoer bestaat uit plantaardige producten die ook gewoon geschikt zijn voor menselijke consumptie, zoals sojabonen, mais of granen. Voer voor de bio-industrie zou dus ook gebruikt kunnen worden om hongerlijdende mensen te kunnen voeden. Dat veevoer wordt voornamelijk verbouwd in landen waar men honger lijdt om dieren vet te mesten die doorgaans geconsumeerd worden in de rijkere, geïndustrialiseerde landen.
Laten we Nederland als voorbeeld nemen.
Je kunt de invloed die je hebt op het milieu meten door je ecologische voetafdruk te bepalen op de website van het WWF. De gemiddelde Nederlander heeft een voetafdruk van 6,3 mondiale hectare, terwijl er maar 1,8 mondiale hectare beschikbaar is als alles eerlijk verdeeld zou zijn over alle mensen op de aarde. Wanneer iedereen op aarde zou leven als de gemiddelde Nederlander, zouden we 3,5 aardbollen nodig hebben. Nederland zelf heeft maar ruimte voor één mondiale hectare. Dat betekent dat wij de rest van ons verbruik uit andere delen van de wereld halen – veelal de wat minder bedeelde gebieden ter wereld. Daarmee hebben wij met de manier waarop we consumeren dus ook direct een grote invloed op het grondgebruik en de natuur verdeeld over de wereld.
Op naar de toekomst!
Simpel gezegd hebben we gewoon niet de mogelijkheid om de groeiende wereldbevolking te voorzien van voldoende voeding op de manier waarop we nu omgaan met onze beschikbare landbouwgrond. De veeteelt is ontzettend inefficiënt, vervuilend, oneerlijk verdeeld en gruwelijk met betrekking tot dierenleed. Niet bepaald milieuvoordelen dus. Ook kost het nog eens ontzettend veel meer calorieën dan het oplevert. Zoals ik al schreef, wordt ongeveer 70% van alle landbouwgrond gebruikt voor de veeteelt terwijl dit relatief gezien maar vrij weinig calorieën oplevert. Wanneer we direct de plantaardige producten zelf opeten die verbouwd worden op deze grond, is er veel minder grond nodig om gewassen op te verbouwen en hoeft er dus ook veel minder bos gekapt te worden en kunnen we toch veel meer monden voeden!
Plantaardige voeding is daarmee beter voor dierenwelzijn, jouw gezondheid, de verdeling van voedsel over de wereld en heeft veel milieuvoordelen.
Bronnen:
De Nederlandse Vereniging voor Veganisme. Waarom veganisme. Geraadpleegd via https://www.veganisme.org/veganisme/waarom-veganisme/, gelezen 16 december 2018
Food and Agricultural Organization of the United Nations. World food day 2018 Brochure. Verkregen via http://www.fao.org/publications/card/en/c/CA0147EN, gelezen 16 december 2018.
Steltenpool, L. (2014). De vegarevolutie. Amsterdam, Nederland: Prometheus.
Vegan Society. Food security. Geraadpleegd via https://www.vegansociety.com/resources/environment/food-security, gelezen 16 december 2018
Wereld Natuur Fonds. De Voetafdruktest. Hoeveel aarde gebruik jij? Geraadpleegd via http://voetafdruktest.wnf.nl, gelezen 16 december 2018
Wordlhunger Education Service. 2018 World Hunger and Poverty Facts and Statistics. Geraadpleegd via https://www.worldhunger.org/world-hunger-and-poverty-facts-and-statistics/. Gelezen 16 december 2018.
Hoi! Ik ben Lisette, mama van 3 en super enthousiast om jou te empoweren in je vegan kennis! Ik wil jou informeren en zekerheid geven. Veganisme is de beste optie voor jou, de wereld en uiteraard de dieren. Meer blogs lezen…