Mijn vegan reis begon met de VeganChallenge

Mijn vegan reis …. Binnenkort is mijn ‘vegan verjaardag’: in november eet ik 1 jaar veganistisch. Ook ik begon mijn reis met een VeganChallenge. Na veel twijfelen, want ik vond het best spannend. Moest ik nu alle verpakkingen gaan uitpluizen? Kon ik nog wel lekker uit eten? Zouden mensen het wel begrijpen? En zou het me wel lukken om genoeg te eten? Nu, 1 jaar later, zie ik vooral wat voor mooie dingen veganisme me heeft gebracht.

  1. Nieuwe dingen ontdekken

Het allerleukste aan veganistisch koken, vind ik het experimenteren. Ik heb zo veel leuke, nieuwe dingen ontdekt! Zo ben ik ‘andere’ groenten gaan proberen, zoals pastinaak en aardpeer, en heb ik ontdekt hoe lekker tempeh kan zijn (het geheim schuilt in de kruiden). En wist je dat je het vocht van kikkererwten kunt opkloppen tot een soort ‘eiwit’ schuim? Je kunt er heerlijke chocolademousse mee maken.

  1. Sociale omgeving

Toen ik voorzichtig aan mijn omgeving ging vertellen dat ik veganistisch wilde gaan eten, was ik best bang voor negatieve reacties. Veel mensen zien veganisme toch als iets ‘extreems’ (dat dacht ik immers vroeger ook). Ik kan niet zeggen dat mijn plan door iedereen juichend werd ontvangen, maar iedereen was bereid mee te denken. Zo zorgde mijn familie ervoor dat ik met Kerst volledig veganistisch kon eten (en nog lekker ook!) en werd er op mijn werk zonder problemen rekening mee gehouden.

Inmiddels is het vanzelfsprekend geworden dat ik vegan ben. Mijn moeder bakte laatst op haar verjaardag zelfs een veganistische taart, waar niet alleen ik, maar ook al het andere bezoek ontzettend van heeft genoten. Het geeft me vertrouwen en een warm gevoel dat iedereen zo meedenkt.

  1. Aandacht voor eten

Eén van de dingen die vegan worden me heeft opgeleverd, is dat ik bewuster omga met voedsel. Sinds ik vegan ben, lijkt het alsof zich een vertraag-element heeft aangediend. Ik neem meer de tijd om boodschappen te doen, te koken en te eten. Deels omdat ik soms gewoon langer bezig ben met uitzoekwerk, maar zeker ook omdat ik mee stil sta bij waar mijn eten vandaan komt. Dit bewustwordingsproces zorgt ervoor dat ik nu extra geniet van wat de natuur ons te bieden heeft.

  1. Goedkopere boodschappen

Het klinkt misschien gek, maar echt waar: ik ben als veganist goedkoper uit. Groenten bij de Turkse groenteboer om de hoek of op de markt, bonen, brood, pasta en rijst; het hoeft allemaal niet duur te zijn. Ik doe bewuster boodschappen en dit merk ik ook in mijn portemonnee. Natuurlijk, er zijn veel vegan producten die prijziger zijn en het is leuk om af en toe iets te proberen. Maar het goede nieuws is dat het niet per se nodig is. Besparen kan!

  1. Bewustwording om me heen

Stiekem ben ik soms een beetje een activist, al hou ik me redelijk op de vlakte. Ik zal veganisme nooit aan iemand opdringen en vind dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn of haar eigen keuzes. Wat voor mij een goede keuze is, hoeft voor iemand anders niet ook zo te zijn.

Ik heb wel het idee dat mensen in mijn omgeving ook steeds bewuster bezig zijn met hun eet- en leefstijl. Ik geloof graag dat ik daar een klein beetje aan bijdraag, al is het maar door te laten zien dat vegan eten ontzettend lekker is! Zo eten mijn ouders tegenwoordig bijna altijd vegetarisch en verdedigde mijn vriend (niet-vegan) veganisme laatst tegenover een collega.

Deze dingen maken me toch een beetje trots. Met al deze kleine stapjes komen we er wel. Great changes start with individuals.

Tags:

Het liefst sta ik de hele dag in de keuken. Ik wil graag laten zien dat vegan eten en duurzaam leven niet moeilijk hoeft te zijn. Laten we de wereld samen mooier maken. Meer blogs lezen…

Annemiek

Blogger