Het kopen van kleding: waar let je op?

Veganisme is meer dan plantaardig eten. Ook het gebruik van materialen die van dieren afkomstig zijn, wordt vermeden. Als veganist let je daarom bij het kopen van kleding op de materialen waarvan het gemaakt is. In dit artikel kun je lezen welke dierlijke materialen worden gebruikt voor kleding, waar je op moet letten en hoe je duurzaam kunt shoppen.

Dierlijke materialen

Er zijn een aantal dierlijke materialen die gebruikt worden voor kleding, schoenen en accessoires: leer, bont, wol, dons en zijde. Ook worden er voor accessoires soms veren gebruikt ter decoratie. In dit artikel kun je hier meer over lezen. Als vegan lees je dus ook bij het kopen van kleding en schoenen de labels van producten, net als in de supermarkt 😉

Op de labels in kledingstukken (waar ook de wasvoorschriften op staan) staat vermeld van welke materialen het product gemaakt is. Bij schoenen staat dit meestal op een label aan de binnenkant van de schoen aangegeven in logo’s. Bij online shoppen staat in de productomschrijving de materialen van het product vermeld. Bij schoenen ligt het net wat ingewikkelder omdat er ook lijm gebruikt kan zijn die dierlijke ingrediënten bevat. Bij schoenen kijk je of er leer, wol of bont gebruikt is om te checken of de schoenen vegan zijn. Wil je zeker weten dat de lijm ook vegan is, dan kun je ervoor kiezen om enkel bij vegan merken te kopen of om zelf het merk van de schoenen te benaderen om te vragen of de lijm plantaardig is. Ook kun je in vegan Facebookgroepen informatie vinden over welke merken vegan schoenen hebben.

Duurzaamheid

Wist je dat de mode-industrie één van de meest vervuilende industrieën is? Jaarlijks worden er 150 miljard nieuwe kledingstukken geproduceerd, waarvan heel veel maar kort worden gedragen en snel weer weggegooid. Veel veganisten letten daarom niet alleen op dierlijke materialen in kleding, maar ook op duurzaamheid. Dit kun je doen door enkel van eerlijke en duurzame merken te kopen, maar ook door niet onnodig veel nieuwe kleding te kopen of te kiezen voor tweedehands. Er wordt heel veel leuke kleding tweedehands aangeboden in tweedehandswinkels en online. Tweedehands kopen en kleding afdragen is beter voor het milieu dan veel nieuwe producten kopen en snel weer vervangen. Ook kun je letten op materialen door bijvoorbeeld te kiezen voor biologisch katoen in plaats van gewoon katoen en door te kiezen voor stoffen van goede kwaliteit zodat je kledingstukken langer meegaan.

Wat doe je met je niet-vegan producten?

Wanneer je besluit om voor een vegan leefstijl te gaan, heb je waarschijnlijk nog een aantal producten in huis die niet plantaardig zijn. Misschien heb je nog leren schoenen of een warme wollen jas. Wat doe je hiermee? Veel vegans kiezen ervoor om deze producten te gebruiken en te dragen tot ze op zijn. Goede producten weggooien is niet duurzaam en daarnaast kost het vinden van fijne vervangers vaak tijd en geld. Alles in één keer vervangen is daarom vaak niet haalbaar. Het opgebruiken van producten is een duurzame keuze en zodra een product op of versleten is, kun je het vervangen door een vegan variant. Voel je je er niet meer goed bij om dierlijke producten te dragen? Dan kun je ze weggeven of bijvoorbeeld doneren aan een kledingbank.

Mijn favoriete adresjes voor vegan kleding

Vegan kleding heeft vaak nog steeds een beetje een geitenwollensokken imago. Onterecht, want vegans dragen geen wol en vegan kleding kan net zo mooi, chique, stoer en fashionable zijn als niet-vegan kleding. Zo zijn er een aantal fysieke winkels met enkel vegan producten. Mijn favoriete webshops voor vegan kleding en accessoires zijn Wolf and Storm, Shop Like You Give a Damn en Vega-Life. Tweedehands vegan kleding koop ik graag online via United Wardrobe en unieke handgemaakte vegan producten en accessoires koop ik graag bij Etsy. Dit zijn mijn favoriete adresjes, maar eigenlijk hebben de meeste winkels vrij veel vegan kleding, dus kijk vooral ook eens in je eigen favoriete winkels rond. Ook bij bekende ketens zoals H&M is vaak veel vegan kleding te vinden.

Tags:

Deze vegan catlady en creatieve knutselmuts houdt wel van een feestje. En bij feestjes horen (zelfgebakken) vegan taartjes! Het liefst reist ze in haar camper de wereld rond en kookt ze onderweg heerlijke gerechten. Meer blogs lezen…

Nicky

Blogger