Eigen veggies kweken (deel 5)

De vruchten van een prachtige zomer. In het voorjaar heb ik een pompoensoep gemaakt en daarvan de zaden opgekweekt. En hoe leuk, nu heb ik geoogst en maak ik weer pompoensoep.

Dit proces volgen vind ik bijzonder. Dingen die zo gewoon lijken, verdiepen zich voor me als ik me er meer mee verbind. Het is ook fijn dat met mijn kind te delen en hem daar een stukje verwondering en eerbied voor de natuur in mee te geven.

 

Niet zo bewust, maar speels gebeurt dat vanzelf

Het kan heel klein zijn door tuinkruiden te kweken of wat groter door pompoen, komkommer en tomaatjes, et cetera te kweken. Nu heb ik best groene vingers, zei mijn vader altijd, die op de landbouwuniversiteit werkte en me dingen liet zien en me liet meedoen. Maar tot voor kort nam ik er niet genoeg tijd voor. Deze zomer echter, bloeide het landbouw/tuinderszaadje bij mij op.

Ik heb nog veel te leren en te ontdekken

Echter heb ik nog veel te leren: de pompoenen hadden meer mest nodig gehad, de tomaatjes stonden te veel in de schaduw. Maar de frambozen en bessen hebben vele potjes jam opgebracht! De bloementuin heeft superveel vlinders en bosjes bloemen.

Daarbij weet ik alweer veel meer en ga ik me verdiepen voor het komende groei-jaar in permacultuur. Heel veel zin in. Maar ondanks beginnersstrubbles, heel erg genoten van alles en tegen de tijd dat ik met pensioen ga, ben ik vast volleerd en zelfvoorzienend… Lijkt me geweldig, althans!

Maar met deze oogst van kleine pompoentjes heb ik al een heerlijke curry gemaakt en vandaag een fijne soep.

Van pompoenzaad tot pompoensoep: klik naar deel 1

Mijn recept van vandaag voor 4 personen:

  • 5 kleine pompoentjes uit eigen tuin, 🙂
  • Halve zoete peper, grote ui, halve courgette uit de schooltuin van Levi,
  • 2 teentjes knoflook en 1 cm gember, een eetlepel vegan bouillonpoeder, kurkuma, peper en zout naar smaak, koriander en wat overgebleven zoete peper voor de topping.

Snij de ui, knoflook en gember in stukje en bak die aan in de olie.

Ondertussen was en snij de pompoen, courgette en zoete peper.

Bak dit even mee tot het zacht is.

Doe er een liter water bij, de bouillonpoeder, kurkuma en beetje zout.

Goed roeren en aan de kook brengen.

Zet het dan nog 15 minuten of tot alles gaar is op een lager pitje.

Blend het tot een egale soep.

Serveer met koriander en klein gesneden stukjes zoete peper.

Eet smakelijk.

Heb jij eigenlijk wel eens eigen veggies gekweekt?

Tags:

Vegan met 3 Not-Vegan zonen, hoe houdt Marjan zich staande? Als vegan kok bij retraites leeft zij zich helemaal uit. Met een berg creativiteit redt zij zich thuis prima. Meer blogs lezen…

Marjan

Blogger