Mijn eigen veggies kweken (deel 1)

Hoe fijn is het voor een veganist om zijn eigen groentjes uit de tuin, van het balkon of uit een pot in de keuken te oogsten? Door van alles en nog wat heb ik me daar niet genoeg op toegelegd. Maar ik vind het heerlijk in de aarde te wroeten en met plantjes bezig te zijn. Mijn jongste zoontje vindt dat ook leuk, wellicht door de AH geholpen met hun zaadjes en ‘opkweekpotjes´ in het voorjaar.

Wij hebben de moestuintjes van AH niet nodig!

Dus wij verheugen ons erop om het dit jaar eens grondig aan te gaan pakken. Daar hebben we AH niet per se voor nodig. Om te beginnen wil ik je meenemen in mijn idee van pompoenzaadje tot pompoensoep. Ik maakte vandaag de ‘kick-off´, door pompoensoep (hmmm, met gember, lekker verwarmend, restjes paprika en courgette, ui, knoflook, sojaroom, kurkuma, garam masala, bouillonblokje, peper, zout) te maken en de zaden niet weg te gooien, maar te bewaren.

Van pompoenzaad tot pompoensoep

De volgende stap is de zaden in potjes op de vensterbank te laten ontkiemen. Daarna te verspenen (ze wat meer ruimte geven) en vervolgens ze in mijn tuin uit te zetten, als ze groot en sterk genoeg zijn. Ik heb het geluk naast een zorgboerderij en tuinderij te wonen waardoor ik makkelijk kan beschikken over biologische compost.

Mijn tuin ligt goed zonnig en er is ruimte.

Heb je dit niet, dan kun je op je balkon een bak zetten of op een straatje bij je deur. Of het hele proces binnen laten voltooien. Pompoen wordt wel aardig groot, dus voor binnen zijn een paar kruidenplantjes wellicht al genoeg voor je.

Geen tuin maar wel een balkon?

Voor een balkonnetje is het ook handig dingen op te hangen zoals aardbeien. Ik vind een hangzak met allerlei vakjes tegen een muurtje met kruiden ook een leuk idee. De mogelijkheden zijn groot; met wat creativiteit kun je aardig wat groentjes en kruiden kweken.

Van pompoenzaadje tot pompoensoep is een reisje van een aantal maanden. Het is heerlijk om als resultaat van je aandacht en liefde voor de aarde en plantjes straks je eigen soepje ervan te brouwen.

​Groetjes Marjan

Tags:

Vegan met 3 Not-Vegan zonen, hoe houdt Marjan zich staande? Als vegan kok bij retraites leeft zij zich helemaal uit. Met een berg creativiteit redt zij zich thuis prima. Meer blogs lezen…

Marjan

Blogger