Vegan… zwanger & eiwitten

Vegan zwanger & eiwitten
Tijdens de zwangerschap is het ongeboren kindje volledig afhankelijk van wat de moeder eet. Een zwangere vrouw dient dus ook voldoende proteïne/eiwitten binnen te krijgen. Als zwangere vrouw heb je zo’n 0,9 gram proteïne per kilo lichaamsgewicht nodig. Op de website van het Voedingscentrum wordt aangegeven dat veganisten zo’n 15 gram extra nodig hebben.

Proteïne… eiwitten
Eiwitten bevatten belangrijke bouwstenen voor de huid, het bloed, botten, spieren en ander weefsel. Er zijn zowel plantaardige als dierlijke eiwitten. Bepaalde aminozuren kan het lichaam zelf aanmaken, maar een groot deel dient je lichaam uit voeding te halen.
Plantaardige eiwitten vind je bijvoorbeeld in peulvruchten, sojaproducten, noten, paddenstoelen en graanproducten. Het is belangrijk om gevarieerd te eten zodat het lichaam alle essentiële aminozuren binnenkrijgt.

Hieronder een overzicht:
zwanger

Hoe kom je aan voldoende eiwitten?
Zwangere vrouwen hebben extra eiwit nodig voor de placenta en het ongeboren kindje. Er is ook eiwit nodig voor de aanmaak van moedermelk. Als je nog niet zo eiwit-minded was, let dan tijdens de zwangerschap extra goed op de etiketten van voedingsmiddelen. Op het etiket wordt aangegeven hoeveel eiwitten in een voedingsmiddel zitten. Soms wordt het per portie aangegeven. Het kost in het begin misschien veel werk om etiketten af te lezen, maar uiteindelijk weet je het waarschijnlijk wel uit je hoofd.

Voor jezelf én voor jouw kindje
Je zou ook kunnen kiezen voor eiwitrijke plantaardige burgers of pure proteïne-poeder. Zo is er bijvoorbeeld erwt-eiwit te koop zonder (kunstmatige) toevoegingen, maar ook rijst-eiwit. Je zou het plantaardig eiwit kunnen toevoegen aan je ontbijt, zoals aan je havermout. Erwt-eiwit is niet heel erg smakelijk maar je kunt er natuurlijk pindakaas of agavesiroop aan toevoegen.

De truc is ook om verschillende eiwitbronnen met elkaar te combineren zodat je lichaam over alle (9) essentiële aminozuren kan beschikken. Combineer bijvoorbeeld peulvruchten met granen, zaden of noten.

Liefs,

Minon

Tags:

Meer blogs lezen…

Gastblogger

Blogger