Sint Maarten & een vegan lifestyle

Sint Maarten & een vegan lifestyle
Het is november, een maand die vraagt om gezelligheid en lichtjes, gezien de dagen korter worden. We worden geholpen door allerlei tradities, zoals Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst, die allemaal gezelligheid geven en aandacht voor wat extra’s voor elkaar. Je kan er zelf ook nog meer aan doen door veel kaarsen binnen te zetten, lekkere verwarmende dingen te maken als pompoensoep, chocolademelk en kruidige koekjes en door de warmte te zoeken met warme truien, sokken en dekentjes.

11 november: Sint Maarten
Sint Maarten is een legende waarin Sint Maarten zijn rode mantel deelt met een arme bedelaar. Dit wordt in Nederland gevierd op 11 november. Er worden liedjes gezongen en lampionnetjes gemaakt, meestal op school. In de avond mogen de kinderen met hun lampionnetjes langs de deuren gaan, hun liedje zingen en in ruil daarvoor krijgen ze wat lekkers.

Vrolijke vegan Sint Maarten-verrassingen
Vegan lekkers om te delen als kinderen bij je langskomen:
Fruit, op een leuke manier verpakt
Popcorn
Kruidige koekjes (met plantaardige boter)
Rozijntjes
Gedroogde vruchten
Noten en pinda’s
Het is leuk om het te versieren en er een kleine verrassing van te maken. Via Pinterest vind je allerlei leuke ideetjes. Maar als ik weinig tijd heb dan vind ik een mand met mandarijntjes en vrolijke doosjes rozijntjes ook al heel feestelijk om aan te bieden.

Ik vind: laat de kinderen lekker genieten
Sint Maarten is een feest verworden tot het ophalen van veel snoep, dat is bij kleine kinderen nog wel een beetje te sturen, maar niet meer als ze groter worden. Met 11/12 jaar is de sport: zoveel mogelijk ophalen. Mijn beste tip daarvoor is, laat ze daar heerlijk van genieten, die één keer per jaar. Want vanaf 13 jaar is het hele gebeuren meestal te kinderachtig geworden.

Of ruil het snoep tegen iets anders lekkers
Wij hebben jarenlang met een groepje ouders en kleine kinderen in onze buurt gelopen en daarvoor aten we dan samen pompoensoep bij ons thuis. Je kan er zelf wat van maken, waardoor de buikjes ook al een beetje vol zitten. Wat de buren uitdelen heb je niet in de hand. Dus je zult een beetje los moeten laten of heel slim dingetjes inruilen die je wel geschikt vindt.

Hierbij wat tips over het vieren van Sint Maarten:

TIP 1:
Vertel het verhaal van Sint Maarten aan je kinderen. Om het langs de deuren gaan wat te verdiepen, t.a.v. ‘snoep ophalen’, naar wat licht en vrolijkheid brengen.
Klik hier naar het verhaal

TIP 2:
Verrassingen maken om te delen, zoals:
sint

TIP 3:
Genieten en wellicht een beetje door de vingers zien als het niet allemaal helemaal verantwoord is.

TIP 4:
Schenk eventueel wat geld aan Sint Maarten….

Fijne lichtjes brengende avond op 11 november!

Liefs Marjan
​​

Tags:

Vegan met 3 Not-Vegan zonen, hoe houdt Marjan zich staande? Als vegan kok bij retraites leeft zij zich helemaal uit. Met een berg creativiteit redt zij zich thuis prima. Meer blogs lezen…

Marjan

Blogger