De ‘mindful-vegan-lifestyle’ van Marjan

De reden waarom mensen vegan worden is heel verschillend. Graag vertel ik je over mijn insteek. Mindful-vegan-lifestyle heb ik het genoemd.

Ik ben al jong vegetariër geworden, maar heb later in mijn gezin af en toe biologisch vlees gegeten. Sinds 4 jaar ben ik me meer gaan verbinden met het Boeddhisme. Ik vind het heerlijk om te koken en rolde bij Metta Vihara in de keuken als vegan-kok. Ik kook daar een aantal keer per jaar voor retraites.

Het Boeddhisme en dieren
Doordat ik me heel erg thuis voel bij de Boeddhistische filosofie, kwam ook de behoefte om geen vlees meer te eten en zelfs helemaal niks meer van dieren. Dit omdat je als Boeddhist streeft naar het welzijn van alle levende wezens. En daar hoort natuurlijk niet het doden en eten van dieren bij, geen bio-industrie, geen milieubelasting, et cetera.

mindful-vegan-lifestyleMindfulness – een oefening
Mindful staat voor met aandacht zijn bij de dingen die je doet en die zich in het moment voordoen. Voor eten betekent dat: wat je in je mond stopt, hoe het op je bord is gekomen en met welke intentie het klaar gemaakt is.

Het is een mooie oefening om in je gezin met elkaar na te gaan wat er bijvoorbeeld voor nodig is geweest om komkommer op je bord te hebben. Laten we starten bij de boer, het zaad, de aandacht die hij of zij had om het goed te laten groeien, aarde, licht, water, het oogsten, het vervoer, de winkel, de mensen die daar werken…en dan vergeet ik nog een heleboel. Door hier regelmatig bij stil te staan krijg je meer gevoel en respect voor wat je eet en hoe je eet.

Aandacht voor het aandacht hebben
Dus de mindfulness, de aandacht om daar af en toe bij stil te staan, vind ik heel bijzonder. Het scherpt me in bewondering en dankbaarheid voor, in dit geval, iets schijnbaar eenvoudigs als een komkommer. Mindfulness gaat ook over hoe je eet. Eet je met aandacht, proef je zorgvuldig, kauw je rustig en ervaar je de verschillende structuren en smaken? Dat wordt een hele beleving. Dit is ook leuk om eens uit te wisselen met je kinderen of gasten. Mindful een rozijn eten is een hele bekende oefening, maar het kan met alles. Niet dat ik altijd super mindful aan het eten ben, maar het is wel een streven en het raakt me altijd als ik er weer aandacht voor heb.

Grappig: aandacht voor aandacht hebben.
Door te oefenen verdiept het zich vanzelf.

Alle beetjes helpen
Vegan eten is voor mij een zuivere vorm van eten die past bij het Boeddhistische streven. Niet alleen omdat je geen dieren meer wilt eten, maar ook omdat ik bewust wil omgaan met voeding in het algemeen, dus ook: kan ik groente zoveel mogelijk uit mijn omgeving halen, biologisch geteeld, zo min mogelijk bewerkt en zo min mogelijk verpakt in plastic.

Met het idee dat alle beetjes helpen en dat als ik het doe dat ook een uitstraling naar mijn omgeving heeft.
Niet maar klakkeloos consumeren, want dat doet het welzijn van mens en dier zeker niet ten goede.

Hoe is het voor jou? Wat is jouw drijfveer om vegan te gaan?
Als je dit helder hebt, is het vanzelfsprekend en makkelijker in je leven in te voeren.

Ik voel me er sterk door
En denk nu niet dat ik bovenstaande perfect uit kan voeren. Ik voel er heel sterk voor, maar de praktijk maakt alles weerbarstiger. Invloeden van gezin, te druk zijn et cetera, maken dat ik wel eens concessies doe of wat minder mindful ben. Dat is nu oké voor me, ook al was ik eerder veel strenger en wilde ik het perfect doen, dan was de druk veel te hoog. Nu ik ook uitzonderingen mag maken (een cappuccino of bij iemand anders een broodje kaas) blijkt eigenlijk dat ik alles met veel meer gemak doe en steeds minder concessies.

Maar dit heeft ook erg te maken met dat ik vegan niet als dieet zie, maar als levenswijze. Want van diëten ben ik niet gelukkig of slanker geworden. Diëten doe ik al een aantal jaar niet meer, dus wil ik ook niet dat mijn vegan lifestyle dat toch stiekem blijkt te zijn.

Hoe dat zit vertel ik in een ander blog: Vegan is not a Diet!
Geniet nooit met mate…

Liefs Marjan, <3

Tags:

Vegan met 3 Not-Vegan zonen, hoe houdt Marjan zich staande? Als vegan kok bij retraites leeft zij zich helemaal uit. Met een berg creativiteit redt zij zich thuis prima. Meer blogs lezen…

Marjan

Blogger