De belangrijkste levensmiddelen die je o.a. laat staan als je meedoet met de VeganChallenge zijn vlees, vis en zuivel.
Maar wat eet je er dan voor in de plaats?
Je kunt ervoor kiezen om gewoon te blijven eten zoals je gewend was met weglating van vlees/vis/zuivel, maar je kunt ze ook vervangen. En dat is helemaal niet zo lastig als dat je misschien denkt.
Wat kies je voor vleesopvolgers?
Ik gebruik het woord vleesopvolger, omdat het woord ‘vervanger’ aangeeft dat het iets vervangt van dezelfde waarde. We kunnen vlees van dieren niet als product blijven beschouwen als we iets willen veranderen, dus moeten we ook iets aan de taal die we gebruiken veranderen. Op deze manier kunnen we bewegen naar een nieuw normaal waarin het eten van dieren niet langer past.
Het zou zomaar kunnen dat je soms gewoon “iets” mist op je bord en omdat de meeste vleesopvolgers best wel lijken op gewoon vlees, staat het leuker. Misschien ben je bang dat je allerlei stoffen mist als je vlees laat staan en gebruik je vlees- en zuivelopvolgers. Of je kiest ervoor omdat het gewoon lekker is.
Elke dag vleesopvolgers?
Vroeger at ik elke dag vleesopvolgers omdat mijn moeder en ik bang waren dat ik te weinig voedingsstoffen binnen kreeg. Nu weet ik wel beter hoor, maar zo’n 24 jaar geleden was de kennis toch wel anders dan nu.
Maar waarom eet jij dan vleesopvolgers, Sabine?
Ik gebruik vleesopvolgers omdat ik het gewoon lekker vind en dus niet als vervanger. Vleesopvolgers kunnen jou goed helpen om de overstap te maken van vleeseter naar vegan. Zelf gebruik ik 3 à 4 keer per week een vleesopvolgers in de vorm van gehakt, tofustukjes of bijvoorbeeld een burger.
Als je eens gaat kijken in de supermarkt, heb je ongetwijfeld al lang gezien dat het aanbod van vleesopvolgers enorm groot is en enorm hard groeit.
Help, wat moet ik nou nemen?!
Van huismerkproducten tot grote merken zoals Vivera en de Vegetarische Slager. Keuze genoeg. Let wel op dat vleesopvolgers niet standaard vegan zijn! Vaak bevatten ze nog wel bijvoorbeeld ei. Check dus altijd eerst de etiketten. Gelukkig zetten sommige producenten ‘vegan’ of ‘100% plantaardig’ goed zichtbaar op de voorkant van hun producten.
Wat je koopt, hangt af van jouw smaak en de soort maaltijd die je maakt. Probeer producten gewoon uit en ontdek wat jij lekker vindt. Vegan gehakt is superlekker in pasta of een bonenschotel en vissticks zijn lekker met sla en een gebakken aardappel. En die vegan hamburger kan vaak gewoon op de barbecue. Ideaal voor de zomer. Op Vegan Wiki kun je veel vleesvervangers vinden en vergeet ook niet op de speciale pagina’s van bijvoorbeeld burgers of worst te kijken.
Op de boterham!
Overigens zijn er ook steeds meer vleesopvolgers te vinden voor op je boterham in de vorm van paté en “worst”. Ook hierbij wel even opletten dat deze niet altijd standaard vegan zijn door het toevoegen van ei. Je kunt ze natuurlijk ook links laten liggen aangezien vleesopvolgers vaak een hoop toevoegingen bevatten die niet zo gezond zijn of omdat je het echt niet lekker vindt. Kijk hier voor vegan vleeswaren.
Eet ze dan ook niet elke dag… Of kies voor bijvoorbeeld een blok tofu dat meestal weinig toevoegingen bevat. Op de website van de VeganChallenge vind je genoeg recepten zonder vleesopvolgers.
Ook voor zuivel zijn vervangers te vinden
Ook zuivel zul je laten staan als je vegan wordt. Waarom, dat kan je hier lezen. Van soja wordt plantaardige melk, yoghurt, ijs, kookroom en vla gemaakt. Ook zie je steeds vaker plantaardige melk van amandelen, kokos, rijst, lijnzaad of haver. Alpro is een bekend merk, maar ook bijvoorbeeld Dream en Oatly. De meeste supermarkten hebben ook hun eigen merk zuivelvervangers.
Ik wil kaas!
Als je dol bent op kaas is, er tegenwoordig steeds meer aanbod in vegan kaas. Wilmersburger bijvoorbeeld, of Nature & Moi en Violife en online is er ook van alles te vinden. Ook boter is zuivelvrij te vinden zoals van Alpro en Becel. Kijk bijvoorbeeld eens hier.
Hoe gebruik je die zuivelvervangers dan?
Zelf drink ik niet zo snel een glas sojamelk, maar ik schuim het op om een heerlijke cappuccino mee te maken of een klein scheutje in de soep of stamppot. Amandelmelk is voor mij de basis van havermoutpap. Sojayoghurt gebruik ik ook vaak als ontbijt met muesli, noten en gedroogd fruit. Havermelk met chocoladesmaak drink ik soms in de winter, want die is warm erg lekker als goede vervanger van warme chocolademelk.
De sojakwark gebruik ik als vervanger van crème fraîche als ik een bonenschotel maak met tortillachips en guacamole. Soms haal ik wel eens sojavla of ijs als ik zin heb in een toetje. Kokosmelk is lekker in een lekkere schotel. Ook heeft Alpro verschillende smaakjes als vervanger van yogi drink. Voorheen gebruikte ik ook wel eens rijstmelk in mijn havermoutpap.
Ontdek gewoon wat jij lekker vindt
Wat je wilt gebruiken, hangt ook weer af van je smaak. Uitproberen en ontdekken wat je lekker vindt, maar ook wat je budget is, want sommige zuivelvervangers zijn duidelijk duurder dan andere. Kijk naar aanbiedingen, wanneer dat meer in jouw straatje past. De eigen merk producten zijn vaak betaalbaarder. Bedenk wel dat je moet wennen aan de smaak, want het smaakt anders dan de melk van een koe.
Zelf al deze vlees- en zuivelvervangers maken, kan natuurlijk ook, zoals zelf plantaardige melk maken of zelf bonenburgers of falafel maken bijvoorbeeld. Maar dat is weer een heel ander verhaal.
Of gebruik gewoon helemaal geen vlees- en zuivelopvolgers
Over de kaasvervangers kan ik je weinig vertellen, omdat ik voorheen geen echte kaasliefhebber was. Dus gebruik ik ze zelden. Ik haal wel soms geraspte vegan kaas voor op de pasta en pizza. Online zijn er overigens veel meer kaasvervangers te vinden.
Blijf op de hoogte van vlees- en zuivelopvolgers!
Kortom, als je voorheen een echte vleeseter en melkdrinker was, kun je je hart ophalen. Er zijn genoeg alternatieven. Proef en ontdek welke opvolgers jij wel of niet lekker vindt en hou ook de diverse Facebookpagina’s in de gaten van bijvoorbeeld de VeganChallenge, Vegan Wiki en Vegan Nederland. Als er nieuwe producten uitkomen, zijn ze daar vaak te vinden.
Zij is de grootste dierenvriend en het liefst helpt zij ze allemaal. 24 jaar vegetariër geweest, nu vegan. Een openbaring. Sabine leert, ontdekt en geniet! Meer blogs lezen…