Plantaardig eten is een belangrijk deel van veganisme, maar waar gaat het nog meer om? Aangezien vegans geen dieren proberen te gebruiken, vermijden zij ook het gebruik van materialen die van dieren afkomstig zijn. Vandaag leggen we je uit waarom dierlijke materialen in kleding en schoenen niet diervriendelijk zijn.
Een van de bekendste dierlijke materialen voor kleding is wol. Wol komt meestal van het schaap, maar kan ook van bijvoorbeeld kamelen of konijnen (angora) afkomstig zijn. Angorawol was volop in het nieuws als gevolg van een undercoveractie van PETA (schokkende beelden), waarin duidelijk werd dat dit op hele wrede wijze gebeurt. Gevolg hiervan is dat veel grote en kleine modeketens angora uit de schappen hebben gehaald.
Geitenwol vind je terug in verschillende soorten, zoals pashmina, mohair en kasjmier. Ook alpaca, cashgora, cheviot, guanaco, jak, merino, shahtoosh en vicuna zijn wolsoorten die je terug kan vinden op labels in kledingstukken. Het vooroordeel dat vegans ‘geitenwollen-sokken’ dragen, gaat bij voorbaat al niet op. Geitenwol is namelijk niet vegan!
Achter de wolproductie schuilt een industrie waarin dieren als product worden behandeld en de dieren bij verminderde productie genadeloos worden afgeschreven. Gelukkig bestaat er volop kleding in alle reguliere winkels waar geen wol in verwerkt wordt en staat vrijwel altijd in een van de labels vermeld waar een kledingstuk van gemaakt is.
Zijde (soms ook damast of samit genoemd) wordt gemaakt van het materiaal waar rupsen hun cocon mee maken. Bij het productieproces worden de rupsen gedood. Zijde is natuurlijk prachtig glanzend, maar wist je dat dit vooral door de weeftechniek komt? Satijn is een algemene naam voor deze weeftechniek en hiervoor hoeft geen zijde gebruikt te worden.
Bont wordt gemaakt van de huid met vacht van onder andere nertsen, vossen, wasberen en chinchilla’s. Er komt veel leed kijken bij de productie. Hoewel er door de Europese Unie een richtlijn is aangenomen die het textielfabrikanten verplicht stelt om te melden dat er bont in hun producten zit, staat nu vaak niet op kleding aangegeven dat het gebruikte bont echt is. Kijk voor meer informatie over bont en de bonttest (echt of nep) op de website van Bont voor Dieren. Het dragen van nepbont geeft echter ook een signaal af aan je omgeving. Bont als modebeeld stimuleert de productie van echt bont. Daarom kiezen veel veganisten ervoor om ook geen nepbont te dragen.
Leer is ook afkomstig van de huid van dieren. Je vindt leer vaak terug in schoenen en riemen. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is leer geen bijproduct van de vleesindustrie. Veel dieren worden speciaal gefokt voor hun huid. Met het dragen van leer stimuleer je dit. Echt leer herken je aan het logo, meestal in de binnenkant van de schoen. Goede schoenen zonder leer vind je bijvoorbeeld bij Vega-Life in Amsterdam of via hun webshop.