Het is waterverslindend, zorgt voor kilo’s CO2 per portie en jij doet er deze maand niet aan mee: vlees. Niets heeft zo’n grote impact op het milieu als wat we eten. Door plantaardig te eten lever je een positieve bijdrage aan de verbetering van het milieu en verminder je je watergebruik.
Het milieu wordt ontzettend zwaar belast door de productie van vlees. Je zou ervan staan te kijken hoeveel water er nodig is voor het lapje vlees op het bord van de 42% ouderwetse Nederlanders die nog dagelijks vlees eten. Voor vlees is 100 keer zoveel water nodig als voor hetzelfde gewicht aan graan. Zo verbruikt een vleesetende westerling dagelijks 3.600 liter per dag. Een vegetariër een stuk minder: zo’n 2.300 liter water per dag. Als je deze lijn zou doortrekken en alle dierlijke producten meerekent, zal een veganist een nog lager waterverbruik hebben.
Met het water dat verspild wordt met alleen de Nederlandse rundvleesconsumptie kan een derde (!) van de wereldbevolking een jaar lang in zijn drinkwaterbehoefte worden voorzien.
Hoe zit dit nu precies? Eigenlijk is de verklaring simpel. Om tot 1 kg biefstuk te komen, moet de koe een hele weg afleggen. Ten eerste moet een koe eten, veel eten. De meeste vleeskoeien staan binnen en eten geïmporteerd krachtvoer zoals soja, maar liefst 40 tot 100 kg per dag. Ook moet de koe zelf water drinken, wordt de stal met water schoongemaakt en is er water nodig voor het transport en het slachten van het dier. Achteraf moet het vlees koel bewaard worden. Zo kom je voor 1 kilogram vlees aan ruim 15.000 liter water.
Aan het einde van de eerste VeganChallenge, die in februari 2013 plaatsvond, hebben we berekend hoeveel water de 1700 deelnemers hebben bespaard. Bij elkaar is er 48 miljoen liter water bespaard! Dit is een onvoorstelbaar grote hoeveelheid, die slechts in 1 maand tijd bespaard is.
We kunnen dus met recht afsluiten: ‘You can make the difference!!’