Pannenkoeken

Pannenkoeken bevatten vaak koemelk en ei. Dat hoeft natuurlijk niet! Je kan elke gewenste plantaardige melk gebruiken, zoals soja, rijst of haver. Het ei hoeft niet vervangen te worden, je kan prima pannenkoeken maken op basis van alleen meel en melk.

Pannenkoeken

Ingrediënten

Bereiding

Neem een deel van de bloem en een deel van de melk en vermeng dit goed. Voeg steeds om en om bloem en melk toe tot er een dik vloeibaar beslag voor je pannenkoeken ontstaat. Voeg bakpoeder en zout toe en meng goed door het beslag heen. Laat de koekenpan en de olie lang opwarmen op een matig vuur. Dit is belangrijk als je wil dat de eerste pannenkoek al perfect uit de pan glijdt!

Tip: Je kunt ook gewoon een mix voor pannenkoeken kopen en de koemelk vervangen voor plantaardige melk. De eieren kun je gewoon weglaten, ze zijn niet nodig!

Het is wel mogelijk om vervanging voor ei toe te voegen, zodat er een net iets meer gebonden beslag ontstaat:

Voor 1 ei kan je één van de onderstaande opties toevoegen.

● 1 gepureerde banaan
● 60 milliliter appelmoes
● 2 eetlepels eivervanger
● 3 eetlepels maïzena (maïszetmeel)
● 1 eetlepel lijnzaad vermalen met 3 eetlepels water (in blender of met staafmixer)

Ieder product heeft zijn eigen bindende eigenschappen en smaak, dus experimenteer met de mogelijkheden!

Variaties: Bak voor appelpannenkoeken eerst kort een paar plakjes appel en eventueel rozijnen in de pan, en giet hier het beslag overheen. Heerlijk met poedersuiker en kaneel. Je kan ook plakjes banaan meebakken. Besmeer je bananenpannenkoek lekker dik met pure chocopasta!

Liever glutenvrije pannenkoeken? Bekijk het recept.