Zelf veggies kweken (deel 4)

Al eerder schreef ik over zelf veggies kweken. Wat een prachtig voorjaar. Het loopt nu al snel richting ​de langste dag van het jaar en alles groeit en bloeit. Het lijkt wel of ik er elk jaar meer van kan genieten.

De tijd en aandacht die het vraagt.

Maar ook gaat heel veel vanzelf.

Ingrediënten: liefde, water, aarde en zonlicht

De beste ingrediënten voor het kweken van veggies zijn liefde, water, aarde en zonlicht. En verder genieten van wat er gebeurt. Dan, na een aantal weken kan je oogsten en met weer een dosis liefde, want nog dierbaarder dan uit de winkel, iets lekkers maken van de kleurrijke oogst.

In Frankrijk is er weinig obesitas, omdat mensen daar met elkaar eten en vaak ook met pure ingrediënten koken. Dit is een mooi punt om wat meer mee bezig te zijn, denk ik. Niet snel voor de tv of met een mobiel in je hand je eten verorberen, maar met rust en aandacht.

Samen ontspannen tijdens het eten

Een ontspannen moment van de dag en als je een gezin hebt, een moment om van elkaar te horen hoe de dag was. Een moment om de tafel mooi te dekken de borden met eten samen te stellen en te serveren, in plaats van pannen op tafel. Een moment om een kaars aan te steken, ook al is het zomer, en daardoor een sfeer te creëren waarbij er voor iedereen een gevoel kan komen dat dit belangrijk is. Eten doen we elke dag een aantal keer, maar het is niet gewoon.

Deze ontspanning ontstaat uit een zaadje

Dit ontdek je nog meer als je zelf je veggies kweekt. Er kan een bepaalde manier van verwondering komen voor het wonder van een pompoen of een tomaat, die uit dat zaadje is ontstaan. Zo bekend, maar toch ook weer uniek. Dat smaakt dan ook lekkerder! Ik ben nog lang geen ervaren moestuinierder, maar ik geniet er enorm van.

Lekker oefenen

En elke keer komt daar weer een stuk ervaring bij en durf ik ook weer meer aan te pakken, denk ik. Voor nu heb ik een aantal potten, ik heb mijn framboos verplaatst, de bessen weer gekoesterd. De kersenboom wordt altijd leeg gegeten door de vogels, maar wat is die in verschillende fases mooi! Van winterkaal, blaadjes die komen, bloesem, en dan de kersen.

Eerbied voor alles wat groeit en bloeit

Het is een beetje een oud woord, maar er komt ‘eerbied’ bij me op. Eerbied voor de natuur, voor wat groeit en bloeit. En van daaruit ook een dieper gevoel van eerbied voor dieren en het milieu, waardoor het motiveert om vegan keuzes te maken. Een intrinsieke motivatie helpt enorm om daarmee stap voor stap steeds meer de keuzes af te stemmen op wat klopt met je gevoel.

Voordelen van zelf je veggies kweken….

​​Het is een mooi onthaastend proces om te moestuinieren. Het leert je om een stukje zelfvoorzienend te zijn. Daarmee ontwikkel je je kennis en verwondering voor de natuur.

Je kan op een gegeven moment genieten van de kleurrijke veggies op je bord.

Heel dichtbij en klein komt dan het veganisme op een andere manier naar je toe, als je deze gevoeligheid ook hebt. Je kan klein beginnen met een tomatenplant en er drie tomaatjes van oogsten tot een hele moestuin. In je eigen tuin, op een tuintjes-complex of wie weet samen in je buurt een stukje van het gezamenlijke pleintje annexeren voor dit doel…?

Alles is goed en zal je goed doen!

Marjan

Tags:

Vegan met 3 Not-Vegan zonen, hoe houdt Marjan zich staande? Als vegan kok bij retraites leeft zij zich helemaal uit. Met een berg creativiteit redt zij zich thuis prima. Meer blogs lezen…

Marjan

Blogger