Wat is schellak?

Schellak, ook wel E904 genoemd, is een glansmiddel gemaakt van de afscheiding van vrouwelijke lakschildluizen. Na de bevruchting maken vrouwelijke lakschildluizen een laag van schellak over henzelf heen op de tak van een boom en leggen daarin hun eitjes. Daarna gaat de vrouwelijke lakschildluis dood en komen na een tijdje de eitjes uit.


Bestaan er schellakplantages?

Tegenwoordig komt schellak vaak van schellakplantages in Zuidoost Aziƫ. Daar leven lakschildluizen in de bomen en wordt er af en toe schellak geoogst. Dit gebeurt door de laag schellak van de takken te schrapen, waarbij vaak de lakschildluizen gedood worden. Meestal worden er een paar takken gespaard om ervoor te zorgen dat er nog genoeg lakschildluizen over zijn om zich voort te planten en weer meer schellak te maken.

Er zijn ongeveer 50.000 tot 300.000 luizen nodig om 1 kilo schellak te produceren. Er worden dus systematisch miljoenen luizen gedood alleen om wat glansmiddel te maken. Daarnaast hebben verschillende rapportages ook laten zien dat mensen die op de plantages en in schellakfabrieken werken enorm weinig betaald krijgen. De productie van schellak is dus erg mens- en dieronvriendelijk en is dus niet vegan. Omdat er voor alles eigenlijk wel vegan alternatieven zijn is het erg jammer dat schellak nog zo veel wordt gebruikt.


Waar wordt schellak dan voor gebruikt?

Hieronder een paar producten waar schellak vaak op gebruikt wordt en waarbij het dus handig is om even te checken of schellak of E904 erin zit:

Citrusvruchten (zijn bijna altijd glimmend gemaakt met schellak, biologische citrusvruchten meestal niet)
Appels (soms, afhankelijk van de supermarkt, soort, jaargetijde)
Chocola
Marsepein
Snoep
Nagellak
Cosmetica
Medicijnen (vaak om ze resistent te maken tegen maagzuur)
Siliconen
Meubelwas
Houtbewerking
Horloges
Sommige muziekinstrumenten
Verf
Watervaste inkt
Vuurwerk

Tags:

Ken jij iemand die alles over het veganisme, dierenrechten en het milieu weet en daarnaast ook nog eens vloeiend Mandarijn spreekt? Maak kennis met Elise... en haar 3 lieve katten. Meer blogs lezen…

Elise

Blogger