Waarom eigenlijk geen vis?

Weet jij wat je kan zeggen als iemand je vraagt waarom je eigenlijk geen vis eet? Mirte vertelt je graag meer over het verhaal achter vissen. 

Vis heeft onder de gemiddelde Nederlander het imago van gezond en ‘minder dierenleed’. Veel mensen die zich vegetariër noemen (maar eigenlijk pescotariër zijn), eten geen vlees maar wel vissen. Ik leg je graag uit waarom vis eten voor veganisten geen optie is: vanwege dierenleed, milieu en biodiversiteit, en gezondheid.

Dierenleed

Het is een hardnekkige en wijdverspreide fabel dat vissen geen gevoel zouden hebben. Gelukkig geloven steeds minder mensen het, maar toch wordt het eten van vis minder snel als ‘zielig’ gezien dan bijvoorbeeld een koe of kip. Dit heeft grotendeels met de lage aaibaarheidsfactor van vissen te maken. Vissen voelen echter net als wij pijn. Die pijn wordt in reguliere visvangst vooral veroorzaakt doordat vissen in grote bergen uit een net gestort worden, en door verdrukking en gebrek aan water stikken. Vissen die gekweekt worden leven in kleine bassins, met veel vissen op een kluitje. Ze leven bij wijze van spreken al als haringen in een tonnetje voordat zij als zodanig verkocht worden.

Milieu en biodiversiteit

De visstand in de oceanen is de laatste decennia zeer sterk gedaald. Recente schattingen voorspellen dat de oceanen met de huidige praktijken praktisch leeg zijn in 2048.  Dit komt niet alleen doordat er 80 miljard kilogram vis per jaar wordt gevangen voor consumptie, maar ook door de 30-35 miljard kilo bijvangst. Daarnaast wordt er nog ongeveer 30 miljard kilo vis illegaal gevangen. Bijvangst bestaat uit allerlei vissen en andere zeedieren die niet voor consumptie zijn, inclusief dolfijnen en andere zeezoogdieren. Ze worden met grote netten mee opgevist. Zij overleven dit vaak niet en worden dood terug de zee in gegooid. Een ander groot probleem is de verwoesting van koraalriffen en mangrovebossen. Dit zijn de kraamkamers van de zee, en zonder deze veilige plekken voor visseneitjes om uit te komen, worden er steeds minder visjes geboren.

Het ecologische evenwicht dat zich over duizenden jaren heeft ontwikkeld wordt ruw verstoord en dit leidt tot een disbalans voor de vele soorten dieren die afhankelijk zijn van de zee en de dieren die erin leven, denk bijvoorbeeld aan de blauwe vinvis en de ijsbeer.

Afgezien van het grote wereldwijde overbevissingsprobleem vindt er op plaatselijk niveau ook milieuschade plaats door de intensieve viskwekerij. Naast het feit dat hiervoor vele kleine vissen uit de oceanen worden gevist om de grote kweekvissen mee te voeren, worden er ook grote hoeveelheden antibiotica gebruikt die in het zeewater terecht komen. Stukken zee worden geheel uitgeleefd door de grote kwekerijen.

Gezondheid

Consumenten worden er mee overspoeld: berichten over hoe gezond vis zou zijn. Vis bevat namelijk omega-3 vetzuren, een bepaalde soort onverzadigd vet dat goed is voor hart- en bloedvaten en misschien nog wel meer positieve werkingen heeft. Wat de meeste mensen echter niet weten, is dat deze omega-3 vetzuren door de vis uit algen en zeewier worden gehaald. De vissen eten deze zeegroenten en bevatten daarom zelf zoveel omega-3. De meeste omega-3 capsules (visolie) worden gemaakt van grote hoeveelheden uitgeperste vis. Maar er bestaan ook plantaardige capsules, gemaakt uit algen. In de webwinkel van VEGA-LIFE zijn bijvoorbeeld twee soorten verkrijgbaar.

Bovendien bevatten andere plantaardige producten zoals lijnzaad, walnoten, hennepzaad en olijfolie ook omega-3 vetzuren. Dit is echter wel een andere vorm die eerst door het lichaam omgezet moet worden, wat een minder efficiënt proces is. Geen vis eten heeft bovendien ook een gezondheidsvoordeel, omdat vis soms hoge concentraties zware metalen bevat.

Voor je gezondheid hoef je dus geen vis te eten!

De vis laten we lekker zwemmen ☺

Vis is dus in vele opzichten niet in de haak en ik hoop dan ook van harte dat alle misverstanden rondom vis zo gauw mogelijk de wereld uit geholpen kunnen worden, voordat het te laat is. Gelukkig kunnen we prima zonder vis leven!