Verborgen dierlijke ingrediënten: bijenwas

Beginnen met plantaardig eten betekent veel verpakkingen lezen. Je leert producten en hun ingrediënten steeds beter kennen en soms word je zelfs verrast door producten die vegan blijken te zijn (zoals die verleidelijk lekkere oreo’s!). Maar welke ingrediënten zijn dierlijk? Melk, ei en vlees ken je natuurlijk, maar sommigen zijn minder opvallend. Het vandaag verborgen ingrediënt: bijenwas.

Dit ingrediënt is, zoals de naam al doet vermoeden, afkomstig van bijen en daardoor niet veganistisch. Bijenwas is een vettige stof die zich bij sommige bijensoorten in de wand van de honingraat bevind.

Waar kan je het vinden?

  • In snoep. Hier wordt het als glansmiddel gebruikt. Gesuikerd snoep is meestal vrij van bijenwas. Soms staat ook het e-nummer E901 vermeld.
  • In cosmetica. Doordat het een vettige stof is, zit het vaak in crèmes (soms zelfs in zonnebrand), mascara, lippenstift of lippenbalsem. Het komt hier ook wel voor onder de naam beeswax, cera alba (witte, gebleekte was) of cera flava (gele bijenwas).
  • In kaarsen. Kaarsen die volledig hiervan zijn gemaakt, zijn vaak een stuk duurder dan kaarsen die gemaakt worden van paraffine. Bijenwas is namelijk veel kostbaarder dan het uit aardolie gewonnen paraffine.

Wat zijn de alternatieven?

  • Carnaubawas. Dit is ook een glansmiddel en wordt soms in snoep gebruikt. Zo heb je toch een mooie glans, maar zonder dat er dierenleed voor nodig was.
  • Er wordt soms gebruikt gemaakt van synthetische bijenwas (synthetic beeswax) in cosmetica.
  • Kaarsen kunnen ook gemaakt worden van paraffine of soja. (Let er wel op dat er geen dierlijke stearine in de kaarsen zit).