Vegan in de supermarkt in België

In een gewone supermarkt kan vegan boodschappen doen soms een uitdaging zijn. In sommige winkels is het al moeilijk om vega voedsel te vinden, laat laat staan plantaardig. In België is dit nog iets lastig. Volgens Sarah, één van onze Vlaamse oud-deelneemsters, lijkt België een beetje achterop te hikkelen. Vandaag leidt ze ons rond door het vegan assortiment van de Belgische supermarkt. Met een beetje creativiteit zijn er altijd dingen te vinden die je kan om toveren tot een heerlijke plantaardige maaltijd!

De meeste supermarkten hebben tegenwoordig een afdeling met producten uit ‘de wereldkeuken’. Het zal zeker de moeite waard zijn om daar eens een kijkje te nemen. Niet alle culturen zijn namelijk zo gericht op dierlijke producten als bij een Westers voedingspatroon. Met een blikje kokosmelk, wat seizoensgroenten en een Thaise currypasta (de groene is vaak plantaardig), kan je al een heerlijk romige curry bereiden. Experimenteer zeker ook eens door peulvruchten toe te voegen aan jouw maaltijd. Deze zijn zowel gedroogd, in blik of in de vriezer te verkrijgen en toveren je gerecht om tot een volwaardige en evenwichtige maaltijd. Je kunt ook wat geroosterde pinda’s over de curry strooien voor een extra ‘crunchy’ smaak.
Valt het op dat ik dol ben op curry’s? Deze zijn dan ook zó veelzijdig.

Ben je nog niet helemaal klaar voor een sprong in het onbekende of eet je gewoon erg graag puree (of stamppot, zoals Nederlanders hem graag noemen) met iets daarbij, dan bieden de vleesvervangers van Alpro soja een makkelijke uitkomst, 100% plantaardig en 100% smaak. Deze zijn tegenwoordig in bijna elke supermarkt terug te vinden. Ik ben alvast fan van de nuggets!

Een plantaardig ontbijt in de supermarkt vinden kan soms dan weer wel een uitdaging zijn. Het meeste broodbeleg is helaas niet plantaardig, maar er zijn altijd uitzonderingen! Voor de zoete trek is speculoospasta bv. een heerlijke afwisseling. Maar ook tussen de ontbijtengranen vind je met wat goede wil een doos die geheel plantaardig is. De meeste supermarkten hebben tegenwoordig ook een uitgebreid gamma aan plantaardige melken, ook zonder soja, zodat niemand een droog kommetje hoeft te eten. Anders is er nog steeds de heilige graal van de planteneters… hummus. Deze staat niet altijd waar je hem zou verwachten, bij mij in de supermarkt vind je hem tussen de dipsauzen en de salsa’s en komt hij in wel 9 verschillende smaken!

Nu het mooie weer er stilaan aankomt krijg je misschien ook weer trek in ijs. Het meeste ijs bestaat helaas uit zuivel, maar niet getreurd: in veel supermarkten vind je nu ook geheel plantaardig ijs. Hier bij ons beperkt zich dat meestal tot de vanillesmaak, maar met wat creativiteit en geraspte chocolade of pure chocoladehagelslag heb je meteen ook je eigen stracciatella ijs! Of wat dacht je van wat vers fruit of stukjes geroosterde noten? In veel supermarkten is ook het sorbetijs geheel plantaardig, heerlijk fris en fruitig!