Vegan en kleding

Waar moet ik beginnen?

Voor het maken van kleding worden vaak dierlijke materialen gebruikt. Denk aan materialen als bont, wol, leer en zijde. Als vegan wil je het gebruik van deze materialen natuurlijk voorkomen. Waar let je op bij het kopen van kleding? En wat doe je met de spullen die je nog hebt? In deze blog een aantal tips!

Uitmesten die kast!

Grote kans dat wanneer je ervoor gekozen hebt om vegan te worden, er nog dingen in je kast liggen die van dierlijke materialen zijn gemaakt. Een leren tas die je al jaren gebruikt, oude laarsjes die er nog prima uit zien of een wollen trui gekregen van opa en oma. Als je je er niet prettig bij voelt om deze spullen te blijven gebruiken, dan kun je ervoor kiezen om ze te verkopen, weg te geven of te recyclen. Sommige mensen kiezen er ook voor om de spullen die ze nog hebben op te dragen. Toen ik besloot om vegan te worden heb ik mijn kast eens goed uitgezocht. De spullen die er nog goed uitzagen heb ik verkocht op marktplaats, andere spullen heb ik aan vrienden gegeven, en er bleef nog één versleten paar leren schoenen over waarvan ik besloten heb ze op te dragen. Het voordeel van deze spullen niet zomaar weg te gooien is dat je er iemand anders misschien blij mee kunt maken en dat diegene dan zelf geen nieuwe versie hiervan zal komen. Op die manier geeft diegene een keer minder geld uit aan het productieproces dat veel leed met zich meebrengt. Daarnaast ben ik van mening dat het zonde is om goede spullen zomaar weg te gooien. Volg hierin vooral je eigen gevoel.

Check de labels

Voor het maken van veel kledingstukken worden dierlijke materialen gebruikt. Wanneer je nieuwe kleding nodig hebt dan wil je dit natuurlijk voorkomen. Menig winkelverkoper zal je vreemd aankijken als je zegt dat je een vegan kledingstuk zoekt. Maar gelukkig kun je dit goed zelf achterhalen door het label met materiaalsoorten binnen in de kleding te bekijken. Hierop staan de materiaalsoorten die gebruikt zijn om het product te maken. Hieronder een aantal materialen die niet vegan zijn. Met onderstaand lijstje in je hoofd weet je of een kledingstuk wel of niet vegan is. Twijfel over een materiaalsoort? Google is je beste vriend!

  • Leer
  • Dons
  • Vilt
  • Veren
  • Bont
  • Wol
  • Zijde
  • Suède

Daarnaast zijn sommige schoenen gemaakt met dierlijke lijm en wordt er op t-shirts soms dierlijke inkt gebruikt. Hier kun je alleen achter komen door contact op te nemen met de producent of even googlen of in vegan Facebookgroepen kijken of iemand anders dit al nagevraagd heeft, want dit staat niet op het label aangegeven.

Online vegan shopping

Er bestaan tegenwoordig heel veel fijne webshops waar je als vegan terecht kunt voor kleding. Steeds vaker kun je filteren op materiaalsoorten of is er zelfs een gesorteerde pagina met vegan items! Makkelijk en overzichtelijk. Dubbel zo fijn is dat je dan echt iets kunt kiezen wat je mooi vindt, want je weet zeker dat het vegan is!

Een aantal tips van webshops waar je als vegan goed terecht kunt :

Tags:

Hoi! Ik ben Anne-Fleur én sinds 2 jaar veganist. En dit was zeker geen keuze van maandag op dinsdag, dus ik weet goed waar je in het begin tegenaan kunt lopen. En hier vertel ik je graag meer over. Meer blogs lezen…

Anne-Fleur

Blogger