Vegan en kleding

Waar moet ik beginnen?

Voor het maken van kleding worden vaak dierlijke materialen gebruikt. Denk aan materialen als bont, wol, leer en zijde. Als vegan wil je het gebruik van deze materialen natuurlijk voorkomen. Waar let je op bij het kopen van kleding? En wat doe je met de spullen die je nog hebt? In deze blog een aantal tips!

Uitmesten die kast!

Grote kans dat wanneer je ervoor gekozen hebt om vegan te worden, er nog dingen in je kast liggen die van dierlijke materialen zijn gemaakt. Een leren tas die je al jaren gebruikt, oude laarsjes die er nog prima uit zien of een wollen trui gekregen van opa en oma. Als je je er niet prettig bij voelt om deze spullen te blijven gebruiken, kun je ervoor kiezen om ze te verkopen, weg te geven of te recyclen. Sommige mensen kiezen er ook voor om de spullen die ze nog hebben, op te dragen. Toen ik besloot om vegan te worden, heb ik mijn kast eens goed uitgezocht. De spullen die er nog goed uitzagen heb ik verkocht op Marktplaats, andere spullen heb ik aan vrienden gegeven, en er bleef nog één versleten paar leren schoenen over waarvan ik besloten heb ze op te dragen. Het voordeel van deze spullen niet zomaar weg te gooien, is dat je er iemand anders misschien blij mee kunt maken en dat diegene dan zelf geen nieuwe versie hiervan zal kopen. Op die manier geeft diegene een keer minder geld uit aan het productieproces dat veel leed met zich meebrengt. Daarnaast ben ik van mening dat het zonde is om goede spullen zomaar weg te gooien. Volg hierin vooral je eigen gevoel.

Check de labels

Voor het maken van veel kledingstukken worden dierlijke materialen gebruikt. Wanneer je nieuwe kleding nodig hebt dan wil je dit natuurlijk voorkomen. Menig winkelverkoper zal je vreemd aankijken als je zegt dat je een vegan kledingstuk zoekt. Maar gelukkig kun je dit goed zelf achterhalen door het label met materiaalsoorten binnen in de kleding te bekijken. Hierop staan de materiaalsoorten die gebruikt zijn om het product te maken. Hieronder een aantal materialen die niet vegan zijn. Met onderstaand lijstje in je hoofd weet je of een kledingstuk wel of niet vegan is. Twijfel over een materiaalsoort? Google is je beste vriend!

  • Leer
  • Dons
  • Vilt
  • Veren
  • Bont
  • Wol
  • Zijde
  • Suède

Daarnaast zijn sommige schoenen gemaakt met dierlijke lijm en wordt op t-shirts soms dierlijke inkt gebruikt. Hier kun je alleen achter komen door contact op te nemen met de producent of even Googlen of in vegan Facebookgroepen te kijken of iemand anders dit al nagevraagd heeft, want dit staat niet op het label aangegeven.

Online vegan shopping

Er bestaan tegenwoordig heel veel fijne webshops waar je als vegan terecht kunt voor kleding. Steeds vaker kun je filteren op materiaalsoorten of is er zelfs een gesorteerde pagina met vegan items! Makkelijk en overzichtelijk. Dubbel zo fijn is dat je dan echt iets kunt kiezen wat je mooi vindt, want je weet zeker dat het vegan is!

Een aantal tips van webshops waar je als vegan goed terecht kunt:

Tags:

Hoi! Ik ben Anne-Fleur en sinds een aantal jaren bezig met veganisme. Vegan eten en leven was zeker geen keuze van maandag op dinsdag, dus ik weet goed waar je in het begin tegenaan kunt lopen. Ik vertel je hier graag meer over. In eerste instantie ben ik veganistisch gaan leven voor dierenwelzijn. Langzamerhand heb ik ook veel ontdekt over de voordelen voor het milieu en de wereld! Mijn zoektocht naar een meer sustainable lifestyle kun je ook volgen op instagram: @plantaardigsfeertje. Hier inspireer ik je graag om meer na te denken over duurzaamheid en veganisme. Meer blogs lezen…

Anne-Fleur

Blogger