Vegan camping food tips!

De zon schijnt en alles begint langzaam weer groen te worden, de lente komt eraan! En als het mooi weer is, doe ik niets liever dan kamperen. Lekker de natuur in, genieten van de rust en mooie natuur om me heen. Afgelopen zomer ben ik samen met mijn vriend tien weken op reis geweest met onze camper. We reden van Nederland naar Zuid-Spanje en weer terug, een tof avontuur waarbij we op heel veel mooie plekken geweest zijn. Koken op de camping is een beetje een uitdaging: geen koelkast en vriezer, weinig pannen, kleine gasbrandertjes en niet altijd een supermarkt in de buurt. Vandaag geef ik je een aantal tips om heerlijk vegan te eten tijdens het kamperen!

Wat neem je mee?

Koken op de camping vraagt om wat voorbereiding. Het is daarom handig om hier al voordat je vertrekt over na te denken en wat producten mee te nemen. Groenten, fruit, noten en granen kun je overal makkelijk krijgen en kun je dus prima kopen als je onderweg of op bestemming bent. Producten die ik zelf handig vind om mee te nemen uit Nederland zijn bijvoorbeeld vegan pesto, vegan kruidenmixen, edelgist en bouillonblokjes. Deze producten zijn lang houdbaar, geven je eten veel smaak en nemen niet veel plaats in. Droge sojabrokjes zijn handig als vleesvervanger. En pindakaas! Lekker, lang houdbaar en bijna onmogelijk te vinden in het buitenland! Denk ook aan je B12 supplement, zeker als je wat langer op vakantie gaat. Wat verder handig is om mee te nemen, zijn vegan verzorgingsproducten zoals shampoo of zeep, als dit moeilijk te vinden is in het land waar je naartoe gaat.

Boodschappen doen op reis

Op de camping is er meestal een klein winkeltje waar je wat etenswaren kunt kopen. Vaak is het aanbod klein en de prijs erg hoog. Zeker als vegan heb je hier meestal weinig keus. Wij proberen daarom, voordat we op bestemming zijn, onderweg boodschappen te doen bij een grote supermarkt. Op Google Maps kun je makkelijk zoeken welke grote supermarkt in de buurt is als je op reis bent. Brood of fruit halen we regelmatig bij kleine lokale supermarktjes of campingwinkels, maar de grote boodschappen halen we in grote supermarkten, in Europa het liefste bij Lidl. De prijs is lager en het aanbod groter, ook zijn hier vaak meer vegan opties zoals vleesvervangers en hummus te vinden. Hou er rekening mee dat je geen enorme koelkast hebt en dat je eten minder lang goed blijft. Zeker met warm weer is het lastig om je eten meerdere dagen eetbaar te houden.

Kies voor makkelijke gerechten

Kies voor makkelijke gerechten die snel klaar zijn. Met weinig pannen en een gasbrandertje is het handig om je gerechten simpel te houden. Denk aan pasta pesto met veel groenten, chili sin carne, maaltijd salades, maaltijd soepen, curry, couscous of nasi. Door te variëren met groenten en kruiden kun je met een paar ingrediënten een heerlijke en voedzame maaltijd maken. De makkelijkste gerechten koop je kant-en-klaar in een zak, zoals HAK bonenschotel of de maaltijdzakken van Lidl (let op, niet alle smaken zijn vegan!). Deze schotels hoef je alleen nog maar even in een pannetje op te warmen. Fijn om mee te nemen op reis voor een snelle maaltijd. Kant-en-klare kruidenmixen zijn handig om snel veel smaak aan je maaltijd toe te voegen zonder allerlei verschillende potjes kruiden mee te nemen.

BBQ tijd!

Barbecueën is altijd een goed idee als het mooi weer is, ook als je gaat kamperen. Ik barbecue graag met een grote groep mensen, maar ook gewoon met z’n tweeën. Wij nemen in ons campertje altijd een kleine barbecue mee, maar een wegwerpbarbecue en kolen zijn in grote supermarkten overal te koop. Koop of maak bonenburgers, groentenspiezen en een lekkere salade. Serveer met een vers (stok)broodje en hummus en je hebt een heerlijke vegan barbecue. Op campings heb je meestal speciale plaatsen waar je mag barbecueën. Ga je wildkamperen? Check dan of barbecueën is toegestaan en veilig is.

Uiteten

Toch een avondje uiteten of eens kijken wat de vegan opties zijn op de camping? Neem dan een vegan paspoort mee. Een vegan paspoort is handig in het buitenland, zeker wanneer je uiteten wilt of wanneer iemand anders voor je kookt. In het vegan paspoort staat in elke taal duidelijk uitgelegd wat je als vegan wel en niet eet. Zo at ik op een camping in Frankrijk onverwachts de allerbeste vegan burger ooit, en in Spanje heerlijke vegan tapas op een terras in de zon. Met een beetje voorbereiding is er vaak van alles mogelijk. De app Happy Cow is handig voor het vinden van vegan eettentjes en vegan winkels, zowel in Nederland als in het buitenland.

Tags:

Deze vegan catlady en creatieve knutselmuts houdt wel van een feestje. En bij feestjes horen (zelfgebakken) vegan taartjes! Het liefst reist ze in haar camper de wereld rond en kookt ze onderweg heerlijke gerechten. Meer blogs lezen…

Nicky

Blogger